Predstavljena zbirka “Razglednice iz Trećeg svijeta” Milana Rakulja: Svjedočanstvo života danas i ovdje

I. B.
Predstavljena zbirka “Razglednice iz Trećeg svijeta” Milana Rakulja: Svjedočanstvo života danas i ovdje

BANjALUKA - Zbirka poezije “Razglednice iz Trećeg svijeta” pjesnika Milana Rakulja predstavljena je u srijedu uveče u vijećnici Banskog dvora.

Zbirka je objavljena u izdanju “Glasa Srpske”, a autor ju je pisao sedam godina. Kako je kazao, riječ je o razglednicama koje nemaju ambiciju da putuju u druge, po mnogima srećnije geografske destinacije i da prizivaju turiste u naše krajeve koji su mnogim situiranijim stanovnicima planete Zemlje egzotični, između ostalog, zahvaljujući raznim devijacijama društva.

- To su slike prikazane iz takozvanog iskošenog, poetskog ugla, koje se tiču ovdašnjeg življa i prostora, a koje bi nekom u budućem vremenu mogle da posluže kao svjedočanstvo života danas i ovdje. Ove razglednice nemaju ambiciju da putuju kroz prostor, nego kroz vrijeme, sve dok ne postanu arhaične i dok junaci našeg doba, koje u neku ruku prikazuju i prokazuju, ne završe na smetljištu istorije - rekao je Rakulj.

Dodao je da će tada draž čitanja ovih pjesama vjerovatno biti veća, kao što nam je draga naša sloboda kada čitamo misao Petra Kočića da se u ropstvu rodio, u ropstvu živio i u ropstvu vaime i umro.

- Tako će vjerovatno i nekim budućim ljudima biti drago jer se nisu morali u zemlji u razvoju roditi, u zemlji u razvoju živjeti i u zemlji u razvoju vaime i umrijeti - kazao je Rakulj.

Recenzent Željka Avrić istakla je da je Rakulj svojom trećom zbirkom pjesama potvrdio dosljednost poetici aktuelnih tema.

- Svestan je društvenog trenutka u kojem živi i istorijske neizvesnosti u kojoj je narod kojem pripada. Jedan broj pesama liči na mali istorijski presek, poneka ima zaokružen scenario, u većini je polazna tačka obris situacije, neka činjenica, istinit događaj - objasnila je Avrićeva.

Dodala je da se pjesnik služi i slobodnim i vezanim stihom, te da ne zanemaruje ni klasične forme.

Događaj je organizovan u saradnji sa Banskim dvorom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana