Представљена књига ''Досањано небо'' Љутомира Рундића

Срна
Foto: rtrs.tv

МОСТАР - У Владичанском двору у Мостару представљена је књига "Досањано небо" Љутомира Рундића, који је један дио свога живота провео управо у овом граду коме је посветио неке од својих прича. "Досањано небо" - збирка је истинитих прича из летачког живота летача – навигатора, а неке о њих везане су и за Мостар, те људе са ових простора.

Кроз 108 прича сачувани су догађаји и имена 1.008 људи.

"Пуно је ликова са овога простора који су заступљени у двије истоимене књиге. Мој сан о 'досањаном небу' је и почео у Мостару 1974. у Војној гимназији Маршал Тито у Родочу, те је моја жеља била да се промоција догоди у Мостару. Моја жеља је била да људе који су оставили траг у мом животу сачувам од заборава", рекао је Рундић.

За Мостар га вежу многе успомене, јер је у овом граду провео петнаест година свога живота.

"Веже ме готово петнаест година живота у једном дивном граду, у једној дивно уређеној држави и увијек се са болом враћам тим сјећањима и овоме граду. Нажалост, чини ми се да он више није тај, да је овдје мало људи који су тада живјели у њему, али то је неминовност", наводи Рундић.

Он је нагласио да је био срећник, јер је у животу радио оно што је волио.

"Своју књигу сам дистанцирао политички, нисам хтио да дајем никаква виђења, нити да улазим у те дубиозе, већ сам писао приче о истинитим догађајима. Осим летачких и војничких прича има и доста других прича о људима које сам сретао у животу. Из Мостара су ту и Смајо и Војо и многи други", напоменуо је Рундић.

На промоцији, У организацији Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) "Просвјета" - Градски одбор Мостар, учествовали су новинар и публициста Златко Сердаревић, пјесникиња Анжелика Кучинар и Бојана Стевановић из Клуба писаца "Вуково перо".

Рундић је на промоцији говорио и своје пјесме, а једна од њих – "Амира" посебно је побрала симпатије мостарске публике.

Сердаревић је навео да је ово један у низу догађаја које организује СПКД "Просвјета" - Градски одбор Мостар и захвалио Рундићу што је неке мостарске приче и догађаје отргао од заборава.

Он је навео да се кроз књиге Љутомира Рундића осјети да га за Мостар вежу јаке емоције и лијепе успомене и да кроз његове књиге провејава некадашњи Мостар.

Иако сада живи у Лозници, гдје је оснивач и предсједник Клуба писаца "Вуково перо", Рундић се није одрекао родног краја, па је у књижевном свијету познат под надимком Романијски.

Члан је Удружења књижевника Србије и Удружења књижевника Косова и Метохије.

До сада је објавио збирке пјесама "Не знам шта ми беше" (1984), "Лаку ноћ, моја дамо" (1984), "Лаку ноћ, моја дамо" измијењено и допуњено издање (2012), "На огњишту душе" (2014) и "У пламену срца" (2015), те збирке кратких прича "Досањано небо" (2018) и "Досањано небо - књига друга" (2019).

Рундић је добитник више награда и признања, међу којима "Златне медаље" за најбољу књигу поезије Удружења српских књижевника Словеније 2017, Специјалне награде манастира Бешеново 2017, "Златне повеље" побједника 27. Међународног фестивала поезије "Панонски галеб" у Суботици 2016, побједник "Песме године" на "Поетској позорници" у Ћуприји 2015, те "Златне повеље" на конкурсу "Прљача" Српског књижевног клуба "Вихор" Дервента 2015.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана