Predstavljena knjiga ''Dosanjano nebo'' Ljutomira Rundića

Srna
Foto: rtrs.tv

MOSTAR - U Vladičanskom dvoru u Mostaru predstavljena je knjiga "Dosanjano nebo" Ljutomira Rundića, koji je jedan dio svoga života proveo upravo u ovom gradu kome je posvetio neke od svojih priča. "Dosanjano nebo" - zbirka je istinitih priča iz letačkog života letača – navigatora, a neke o njih vezane su i za Mostar, te ljude sa ovih prostora.

Kroz 108 priča sačuvani su događaji i imena 1.008 ljudi.

"Puno je likova sa ovoga prostora koji su zastupljeni u dvije istoimene knjige. Moj san o 'dosanjanom nebu' je i počeo u Mostaru 1974. u Vojnoj gimnaziji Maršal Tito u Rodoču, te je moja želja bila da se promocija dogodi u Mostaru. Moja želja je bila da ljude koji su ostavili trag u mom životu sačuvam od zaborava", rekao je Rundić.

Za Mostar ga vežu mnoge uspomene, jer je u ovom gradu proveo petnaest godina svoga života.

"Veže me gotovo petnaest godina života u jednom divnom gradu, u jednoj divno uređenoj državi i uvijek se sa bolom vraćam tim sjećanjima i ovome gradu. Nažalost, čini mi se da on više nije taj, da je ovdje malo ljudi koji su tada živjeli u njemu, ali to je neminovnost", navodi Rundić.

On je naglasio da je bio srećnik, jer je u životu radio ono što je volio.

"Svoju knjigu sam distancirao politički, nisam htio da dajem nikakva viđenja, niti da ulazim u te dubioze, već sam pisao priče o istinitim događajima. Osim letačkih i vojničkih priča ima i dosta drugih priča o ljudima koje sam sretao u životu. Iz Mostara su tu i Smajo i Vojo i mnogi drugi", napomenuo je Rundić.

Na promociji, U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar, učestvovali su novinar i publicista Zlatko Serdarević, pjesnikinja Anželika Kučinar i Bojana Stevanović iz Kluba pisaca "Vukovo pero".

Rundić je na promociji govorio i svoje pjesme, a jedna od njih – "Amira" posebno je pobrala simpatije mostarske publike.

Serdarević je naveo da je ovo jedan u nizu događaja koje organizuje SPKD "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar i zahvalio Rundiću što je neke mostarske priče i događaje otrgao od zaborava.

On je naveo da se kroz knjige Ljutomira Rundića osjeti da ga za Mostar vežu jake emocije i lijepe uspomene i da kroz njegove knjige provejava nekadašnji Mostar.

Iako sada živi u Loznici, gdje je osnivač i predsjednik Kluba pisaca "Vukovo pero", Rundić se nije odrekao rodnog kraja, pa je u književnom svijetu poznat pod nadimkom Romanijski.

Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Kosova i Metohije.

Do sada je objavio zbirke pjesama "Ne znam šta mi beše" (1984), "Laku noć, moja damo" (1984), "Laku noć, moja damo" izmijenjeno i dopunjeno izdanje (2012), "Na ognjištu duše" (2014) i "U plamenu srca" (2015), te zbirke kratkih priča "Dosanjano nebo" (2018) i "Dosanjano nebo - knjiga druga" (2019).

Rundić je dobitnik više nagrada i priznanja, među kojima "Zlatne medalje" za najbolju knjigu poezije Udruženja srpskih književnika Slovenije 2017, Specijalne nagrade manastira Bešenovo 2017, "Zlatne povelje" pobjednika 27. Međunarodnog festivala poezije "Panonski galeb" u Subotici 2016, pobjednik "Pesme godine" na "Poetskoj pozornici" u Ćupriji 2015, te "Zlatne povelje" na konkursu "Prljača" Srpskog književnog kluba "Vihor" Derventa 2015.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana