Пол Линч добитник Букерове награде за роман “Пророкова пјесма”

Приредила: Миланка Митрић/агенције
Пол Линч добитник Букерове награде за роман “Пророкова пјесма”

ЛОНДОН - Ирски писац Пол Линч лауреат је Букерове награде за 2023. годину за роман “Пророкова пјесма”, а ово признање уручено му је на свечаној церемонији у Лондону.

Ријеч је о Линчовом петом роману и о дјелу које је прича о борби жене (Ајлиш) да заштити своју породицу у тренутку када замишљена ирска влада иде ка тиранији. Како је наведено у опису радње овог дјела, роман приказује немире у западним демократијама и њихову равнодушност када је ријеч о катастрофама у свијету.

Сам аутор рекао је да жели да читаоци разумију тоталитаризам појачавањем дистопије.

-  Желио сам да продубим читаочево урањање до тог степена да до краја књиге не само да знају, већ и да сами осјећају овај проблем - навео је Линч у изјави која је објављена на сајту Букерове награде гдје је аутор навео да је роман писао четири године.

- Како сам писао, роман је постајао садржајнији и развијао је неку своју логику. Почео је да говори о више политичких стварности које се дешавају у исто вријеме - каже Линч.

Линч је пети ирски писац који је освојио Букерову награду, а његова књига је побиједила пет осталих финалиста из Ирске, Уједињеног Краљевства, САД и Канаде, изабраних међу 163 романа, која су послата од стране издавача.

Џастин Џордан у свом осврту за магазин “Гардијан” навела је да је жири Букерове награде изабрао можда и најсавременије дјело за овај тренутак, а уједно и роман који је интимна прича о љубави према породици и очајничким покушајима да сачува свијет око себе.

- Линч је књигу описао као покушај радикалне емпатије уз коришћење фикције. Дјело је написано у садашњем времену, а аутор је користио клаустрофобични начин писања, сачињен из густих реченица, које, како теку, појачавају осјећај неизбјежности. У тексту не постоје наводници, ни параграфски размаци - нема предаха за Ајлиш ни паузе у кошмару - објаснила је Џорданова.

У приказу магазина “Обзервер” Ајми Валш написала је да је роман написан у клаустрофобичној атмосфери, али да је порука коју носи јасна.

- Људски животи широм свијета проживљавају насиље, прогон и преокрет. “Пророкова пјесма” је књижевни манифест емпатије - наводи Валшова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана