Pol Linč dobitnik Bukerove nagrade za roman “Prorokova pjesma”

Priredila: Milanka Mitrić/agencije
Pol Linč dobitnik Bukerove nagrade za roman “Prorokova pjesma”

LONDON - Irski pisac Pol Linč laureat je Bukerove nagrade za 2023. godinu za roman “Prorokova pjesma”, a ovo priznanje uručeno mu je na svečanoj ceremoniji u Londonu.

Riječ je o Linčovom petom romanu i o djelu koje je priča o borbi žene (Ajliš) da zaštiti svoju porodicu u trenutku kada zamišljena irska vlada ide ka tiraniji. Kako je navedeno u opisu radnje ovog djela, roman prikazuje nemire u zapadnim demokratijama i njihovu ravnodušnost kada je riječ o katastrofama u svijetu.

Sam autor rekao je da želi da čitaoci razumiju totalitarizam pojačavanjem distopije.

-  Želio sam da produbim čitaočevo uranjanje do tog stepena da do kraja knjige ne samo da znaju, već i da sami osjećaju ovaj problem - naveo je Linč u izjavi koja je objavljena na sajtu Bukerove nagrade gdje je autor naveo da je roman pisao četiri godine.

- Kako sam pisao, roman je postajao sadržajniji i razvijao je neku svoju logiku. Počeo je da govori o više političkih stvarnosti koje se dešavaju u isto vrijeme - kaže Linč.

Linč je peti irski pisac koji je osvojio Bukerovu nagradu, a njegova knjiga je pobijedila pet ostalih finalista iz Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i Kanade, izabranih među 163 romana, koja su poslata od strane izdavača.

Džastin Džordan u svom osvrtu za magazin “Gardijan” navela je da je žiri Bukerove nagrade izabrao možda i najsavremenije djelo za ovaj trenutak, a ujedno i roman koji je intimna priča o ljubavi prema porodici i očajničkim pokušajima da sačuva svijet oko sebe.

- Linč je knjigu opisao kao pokušaj radikalne empatije uz korišćenje fikcije. Djelo je napisano u sadašnjem vremenu, a autor je koristio klaustrofobični način pisanja, sačinjen iz gustih rečenica, koje, kako teku, pojačavaju osjećaj neizbježnosti. U tekstu ne postoje navodnici, ni paragrafski razmaci - nema predaha za Ajliš ni pauze u košmaru - objasnila je Džordanova.

U prikazu magazina “Obzerver” Ajmi Valš napisala je da je roman napisan u klaustrofobičnoj atmosferi, ali da je poruka koju nosi jasna.

- Ljudski životi širom svijeta proživljavaju nasilje, progon i preokret. “Prorokova pjesma” je književni manifest empatije - navodi Valšova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana