Почињу “Пролећни Бранкови дани 2023” у Сремским Карловцима

Илијана Божић
Почињу “Пролећни Бранкови дани 2023” у Сремским Карловцима

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - “Ој, Карловци, место моје драго, к'о детенце дошао сам амо”, стихови су из “Ђачког растанка”, једне од најљепших пјесама Бранка Радичевића, у чију част данас почињу “Пролећни Бранкови дани” у Сремским Карловцима.

Ова манифестација биће отворена данас у 11 часова у чувеној Карловачкој гимназији, а у знаку је обиљежавања 199. рођендана Бранка Радичевића, најславнијег ђака ове школске установе.

Како су саопштили из “Бранковог кола”, централни догађај биће свечано уручење “Печата вароши сремскокарловачке”, награде старе 56 година, једне од најчувенијих у региону. Овогодишњи лауреати су Перица Марков, Јулија Капорњаи, Маја Белегишанин Ивановић и Слободан Јовић.

Том приликом биће промовисан и нови, управо штампани “Бранко”, лист ђака и професора Карловачке гимназије.

У наставку програма наступиће хор Карловачке гимназије, са диригентом Растком Павловом, који ће извести “Химну карловачких ђака”. Драмска умјетница Даница Петровић премијерно ће интерпретирати двије антологијске Радичевићеве пјесме: “Молитва” и “Враголије”.

Овогодишњи “Пролећни Бранкови дани” трајаће до 28. марта у Сремским Карловцима и Новом Саду.

- То су датуми рођења (1824. године у Славонском Броду) Алексија (Бранка) Радичевића, по старом (јулијанском) и новом (грегоријанском) календару. На овогодишњој пролећној манифестацији биће приређен и Округли сто “Стваралаштво Ненада Грујичића” поводом 50 година од објављивања прве његове песме, 45 година од штампања Грујичићевог песничког првенца “Матерњи језик” и 40 година од доласка у “Бранково коло” и сарадње са Карловачком гимназијом - саопштено је из “Бранковог кола”.

Додали су да ће на округлом столу учествовати 24 научника, критичара и пјесника, који ће освијетлити Грујичићеву поезију, а затим и прозу, драме, есејистику и критику, полемике, допринос народној баштини, антологичарски рад, стваралаштво за дјецу и културно послеништво.

Биће приређен и програм у част Свјетском дану поезије, који ће бити обиљежен 21. марта, гдје ће учествовати млади пјесници, аутори и лауреати награде “Стражилово”, чиме ће бити обиљежена 50. годишњица трајања ове престижне награде.

У наставку “Пролећних Бранкових дана” биће промовисана у “Бранковом колу” штампана књига пјесама Ранка Рисојевића, актуелног добитника “Међународне награде Бранко Радичевић”, затим антологија заборављених и непознатих пјесника “Ендеми под прашином” Растка Лончара.

- У знаку афирмисања нових младих песника, биће промовисана у издању “Бранковог кола” прва књига “Сентименталитет” Димитрија Николића. Биће обиљежено и 30 година од смрти Десанке Максимовић, која је непрекидно долазила на “Бранково коло”, на Стражилово и у Сремске Карловце - додали су из “Бранковог кола”.

Свечано затварање “Пролећних Бранкових дана” биће одржано у Основној школи “Бранко Радичевић” у Новом Саду.

О пјеснику

Бранко Радичевић уз Ђуру Даничића био је најоданији сљедбеник Вукове реформе правописа српског језика и увођења народног језика у књижевност. Написао је педесет четири лирске и седам епских пјесама, два одломка епских пјесама, двадесет осам писама и један одговор на критику. Бранко Радичевић је поред Јована Јовановића Змаја и Лазе Костића био најзначајнији пјесник српског романтизма. У спомен на пјесничку тековину Б. Радичевића сваке јесени на Стражилову, у Сремским Карловцима и Новом Саду одржава се манифестација “Бранково коло”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана