Počinju “Prolećni Brankovi dani 2023” u Sremskim Karlovcima

Ilijana Božić
Počinju “Prolećni Brankovi dani 2023” u Sremskim Karlovcima

SREMSKI KARLOVCI - “Oj, Karlovci, mesto moje drago, k'o detence došao sam amo”, stihovi su iz “Đačkog rastanka”, jedne od najljepših pjesama Branka Radičevića, u čiju čast danas počinju “Prolećni Brankovi dani” u Sremskim Karlovcima.

Ova manifestacija biće otvorena danas u 11 časova u čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji, a u znaku je obilježavanja 199. rođendana Branka Radičevića, najslavnijeg đaka ove školske ustanove.

Kako su saopštili iz “Brankovog kola”, centralni događaj biće svečano uručenje “Pečata varoši sremskokarlovačke”, nagrade stare 56 godina, jedne od najčuvenijih u regionu. Ovogodišnji laureati su Perica Markov, Julija Kapornjai, Maja Belegišanin Ivanović i Slobodan Jović.

Tom prilikom biće promovisan i novi, upravo štampani “Branko”, list đaka i profesora Karlovačke gimnazije.

U nastavku programa nastupiće hor Karlovačke gimnazije, sa dirigentom Rastkom Pavlovom, koji će izvesti “Himnu karlovačkih đaka”. Dramska umjetnica Danica Petrović premijerno će interpretirati dvije antologijske Radičevićeve pjesme: “Molitva” i “Vragolije”.

Ovogodišnji “Prolećni Brankovi dani” trajaće do 28. marta u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu.

- To su datumi rođenja (1824. godine u Slavonskom Brodu) Aleksija (Branka) Radičevića, po starom (julijanskom) i novom (gregorijanskom) kalendaru. Na ovogodišnjoj prolećnoj manifestaciji biće priređen i Okrugli sto “Stvaralaštvo Nenada Grujičića” povodom 50 godina od objavljivanja prve njegove pesme, 45 godina od štampanja Grujičićevog pesničkog prvenca “Maternji jezik” i 40 godina od dolaska u “Brankovo kolo” i saradnje sa Karlovačkom gimnazijom - saopšteno je iz “Brankovog kola”.

Dodali su da će na okruglom stolu učestvovati 24 naučnika, kritičara i pjesnika, koji će osvijetliti Grujičićevu poeziju, a zatim i prozu, drame, esejistiku i kritiku, polemike, doprinos narodnoj baštini, antologičarski rad, stvaralaštvo za djecu i kulturno posleništvo.

Biće priređen i program u čast Svjetskom danu poezije, koji će biti obilježen 21. marta, gdje će učestvovati mladi pjesnici, autori i laureati nagrade “Stražilovo”, čime će biti obilježena 50. godišnjica trajanja ove prestižne nagrade.

U nastavku “Prolećnih Brankovih dana” biće promovisana u “Brankovom kolu” štampana knjiga pjesama Ranka Risojevića, aktuelnog dobitnika “Međunarodne nagrade Branko Radičević”, zatim antologija zaboravljenih i nepoznatih pjesnika “Endemi pod prašinom” Rastka Lončara.

- U znaku afirmisanja novih mladih pesnika, biće promovisana u izdanju “Brankovog kola” prva knjiga “Sentimentalitet” Dimitrija Nikolića. Biće obilježeno i 30 godina od smrti Desanke Maksimović, koja je neprekidno dolazila na “Brankovo kolo”, na Stražilovo i u Sremske Karlovce - dodali su iz “Brankovog kola”.

Svečano zatvaranje “Prolećnih Brankovih dana” biće održano u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Novom Sadu.

O pjesniku

Branko Radičević uz Đuru Daničića bio je najodaniji sljedbenik Vukove reforme pravopisa srpskog jezika i uvođenja narodnog jezika u književnost. Napisao je pedeset četiri lirske i sedam epskih pjesama, dva odlomka epskih pjesama, dvadeset osam pisama i jedan odgovor na kritiku. Branko Radičević je pored Jovana Jovanovića Zmaja i Laze Kostića bio najznačajniji pjesnik srpskog romantizma. U spomen na pjesničku tekovinu B. Radičevića svake jeseni na Stražilovu, u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu održava se manifestacija “Brankovo kolo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana