Пјеснику Александру Деспотовићу прво мјесто на фестивалу у Суботици

Срна
Foto: Срна

ЗВОРНИК - Александар Деспотовић Црногорац из Зворника награђен је “Златном повељом” на Међународном фестивалу поезије и пјесништва “Панонски галеб” у Суботици за пјесму “На војничком гробљу”.

Деспотовић је рекао Срни да је ову пјесму написао на Задушнице ове године и послао је на конкурс анонимно са намјером да учествује на једном тако престижном фестивалу који окупља пјеснике из више земаља.

“Жири овог фестивала је процијенио да је пјесма жНа војничком гробљуж изузетна и да по својој форми, изражавању и складности заслужује прво мјесто”, навео је Деспотовић.

Према његовим ријечима, члан жирија Марица Ћировић у коментару је написала - “отплакасмо и то неколико пута”, а у образложењу је навела да, осим јаке емоције која је пренесена читаоцу и љепоте стиха, пјесма је награђена зато што има мјеру.

“Умеће је успети да туга не пређе у патетику или да родољубље не пређе у лупање у таламбасе и то је велика мајсторија. Радујем се свакој доброј песми. На част Вам стихови”, пише у образложењу Ћировићеве.

Деспотовић је рекао да је све што је доживљавао у рату пренио у ову пјесму, као и лебдећу тугу изнад Војничког гробља “Нови Зејтинлик” на Сокоцу.

“Војничко гробље, за разлику од других, има своје специфичности, а на жНовом Зејтинликуж почивају борци Одбрамбено-отаџбинског рата, ту почива младост, историја, понос, туга - то је гробље из мене исписало стихове”, објаснио је Деспотовић.

Он је додао да је у пјесми описао бол мајке, брата, сестре на једном од гробова за изгубљеним сином и братом који је бранио своју и слободу својих најближих и српског народа у цјелини.

Деспотовић је рекао да је почео писати стихове као ученик основне школе, па све до 18. године када се оженио, посветио породици и престао да пише пуних 40 година.

“За то вријеме толико се тога накупило и сазрело у мени, тражило је да изађе и сад буја као вулкан”, навео је Деспотовић и додао да је у посљедње двије године написао око 500 пјесама.

Он је рекао да је добитник више награда за поезију, те издвојио “Сребрно перо” на конкурсу Клуба писаца “Вуково перо” из Лознице за пјесму, као и на конкурсу “Сабора поетских витезова” из Београда гђе је за пјесму “Вук дрински” освојио златну, а за пјесму “Муза” бронзану медаљу.

Деспотовић је најавио да ће ускоро из штампе изаћи његова збирка пјесама под називом “Трагови”.

На суботичком фестивалу “Панонски галеб” учествовали су пјесници из Сјеверне Македоније, Црне Горе, Италије, Мађарске, НЈемачке, Републике Српске и Федерације БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана