Pjesniku Aleksandru Despotoviću prvo mjesto na festivalu u Subotici

Srna
Foto: Srna

ZVORNIK - Aleksandar Despotović Crnogorac iz Zvornika nagrađen je “Zlatnom poveljom” na Međunarodnom festivalu poezije i pjesništva “Panonski galeb” u Subotici za pjesmu “Na vojničkom groblju”.

Despotović je rekao Srni da je ovu pjesmu napisao na Zadušnice ove godine i poslao je na konkurs anonimno sa namjerom da učestvuje na jednom tako prestižnom festivalu koji okuplja pjesnike iz više zemalja.

“Žiri ovog festivala je procijenio da je pjesma žNa vojničkom grobljuž izuzetna i da po svojoj formi, izražavanju i skladnosti zaslužuje prvo mjesto”, naveo je Despotović.

Prema njegovim riječima, član žirija Marica Ćirović u komentaru je napisala - “otplakasmo i to nekoliko puta”, a u obrazloženju je navela da, osim jake emocije koja je prenesena čitaocu i ljepote stiha, pjesma je nagrađena zato što ima mjeru.

“Umeće je uspeti da tuga ne pređe u patetiku ili da rodoljublje ne pređe u lupanje u talambase i to je velika majstorija. Radujem se svakoj dobroj pesmi. Na čast Vam stihovi”, piše u obrazloženju Ćirovićeve.

Despotović je rekao da je sve što je doživljavao u ratu prenio u ovu pjesmu, kao i lebdeću tugu iznad Vojničkog groblja “Novi Zejtinlik” na Sokocu.

“Vojničko groblje, za razliku od drugih, ima svoje specifičnosti, a na žNovom Zejtinlikuž počivaju borci Odbrambeno-otadžbinskog rata, tu počiva mladost, istorija, ponos, tuga - to je groblje iz mene ispisalo stihove”, objasnio je Despotović.

On je dodao da je u pjesmi opisao bol majke, brata, sestre na jednom od grobova za izgubljenim sinom i bratom koji je branio svoju i slobodu svojih najbližih i srpskog naroda u cjelini.

Despotović je rekao da je počeo pisati stihove kao učenik osnovne škole, pa sve do 18. godine kada se oženio, posvetio porodici i prestao da piše punih 40 godina.

“Za to vrijeme toliko se toga nakupilo i sazrelo u meni, tražilo je da izađe i sad buja kao vulkan”, naveo je Despotović i dodao da je u posljednje dvije godine napisao oko 500 pjesama.

On je rekao da je dobitnik više nagrada za poeziju, te izdvojio “Srebrno pero” na konkursu Kluba pisaca “Vukovo pero” iz Loznice za pjesmu, kao i na konkursu “Sabora poetskih vitezova” iz Beograda gđe je za pjesmu “Vuk drinski” osvojio zlatnu, a za pjesmu “Muza” bronzanu medalju.

Despotović je najavio da će uskoro iz štampe izaći njegova zbirka pjesama pod nazivom “Tragovi”.

Na subotičkom festivalu “Panonski galeb” učestvovali su pjesnici iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Italije, Mađarske, NJemačke, Republike Srpske i Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana