Пјесникиња Маја Михајловић о првенцу “Богови, бродови и мали пожари у рукама”: Писање је за мене утјеха

Илијана Божић
Пјесникиња Маја Михајловић о првенцу “Богови, бродови и мали пожари у рукама”: Писање је за мене утјеха

Збирка поезије “Бродови, богови и мали пожари у рукама” бањалучке пјесникиње Маје Михајловић доноси дубоке стихове над којима се сваки човјек мора замислити. Кроз њену поезију извиру исконска питања о смислу постојања, свијету и љубави.

Пјесме у овој књизи подијељене су у четири циклуса: “Бродови, богови и мали пожари у рукама”, “Џемпер за срце”, “Кад дођеш рећи ћу ти све” и “Непослана писма”. У сусрет гостовању на фестивалу књижевности “Императив” за “Глас Српске” говорила је Маја Михајловић, а њена збирка публици ће бити представљена 28. маја у оквиру програма “Поезију ће сви читати” у Банском двору у Бањалуци.

ГЛАС: Шта се крије иза тих бродова, богова и пожара који су сажети у наслов Вашег пјесничког првенца?

МИХАЈЛОВИЋ: Ништа се не крије иза, то је једноставно то, ту су бродови и ту су богови и ту су пожари и то је све.

ГЛАС: Да ли сте били потпуно слободни у исказивању себе кроз стихове у овој збирци или сте имали неку задршку? Можемо ли себе до краја огољети ријечима?

МИХАЈЛОВИЋ: Писала сам у покушају да отклоним бар дио свог бола и страха, то је све. А свакако не мислим да су ријечи икад довољне.

ГЛАС: Ваше пјесме читаоцу нуде неку врсту утјехе, да ли је Вама писање утјеха?

МИХАЈЛОВИЋ: Мени лично јесте, а надам се да сте у праву, заиста немам представу како неко други доживљава то што тамо прочита.

ГЛАС: У књизи читамо одјељак “Непослана писма” у коме су истакнута нека питања о души, је ли можда боље да нека писма остану непослана или требамо сва осјећања исказати другима зарад свог мира?

МИХАЈЛОВИЋ: Ипак је боље неке ствари прећутати, вољела бих да сам и ја то чешће умјела.

ГЛАС: Ваши стихови кажу: “Куд год кренем ударим у себе, ћеле кула свог ума и крви дом”, колико се људи данас плаше суочавања са собом у свијету у којем нас све одвлачи од нас самих?

МИХАЈЛОВИЋ: Стварно не знам колико, ни да ли се плаше, не могу вам понудити смислен одговор, мислим да свако ради најбоље што умије.

ГЛАС: Учесник сте фестивала “Императив”. Колико су овакви фестивали битни за младе ствараоце и генерално за књижевност?

МИХАЈЛОВИЋ: Живим мало изван цијелог тог свијета, али свакако да вјерујем да су важни и да могу понудити много, отворити којекаква мала врата.

Рад

ГЛАС: На чему тренутно радите, можемо ли очекивати неку нову књигу?

МИХАЈЛОВИЋ: Увијек нешто биљежим, сад, да ли ће од тога испасти нешто вриједно ичије пажње, немам представу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана