Pjesnikinja Maja Mihajlović o prvencu “Bogovi, brodovi i mali požari u rukama”: Pisanje je za mene utjeha

Ilijana Božić
Pjesnikinja Maja Mihajlović o prvencu “Bogovi, brodovi i mali požari u rukama”: Pisanje je za mene utjeha

Zbirka poezije “Brodovi, bogovi i mali požari u rukama” banjalučke pjesnikinje Maje Mihajlović donosi duboke stihove nad kojima se svaki čovjek mora zamisliti. Kroz njenu poeziju izviru iskonska pitanja o smislu postojanja, svijetu i ljubavi.

Pjesme u ovoj knjizi podijeljene su u četiri ciklusa: “Brodovi, bogovi i mali požari u rukama”, “Džemper za srce”, “Kad dođeš reći ću ti sve” i “Neposlana pisma”. U susret gostovanju na festivalu književnosti “Imperativ” za “Glas Srpske” govorila je Maja Mihajlović, a njena zbirka publici će biti predstavljena 28. maja u okviru programa “Poeziju će svi čitati” u Banskom dvoru u Banjaluci.

GLAS: Šta se krije iza tih brodova, bogova i požara koji su sažeti u naslov Vašeg pjesničkog prvenca?

MIHAJLOVIĆ: Ništa se ne krije iza, to je jednostavno to, tu su brodovi i tu su bogovi i tu su požari i to je sve.

GLAS: Da li ste bili potpuno slobodni u iskazivanju sebe kroz stihove u ovoj zbirci ili ste imali neku zadršku? Možemo li sebe do kraja ogoljeti riječima?

MIHAJLOVIĆ: Pisala sam u pokušaju da otklonim bar dio svog bola i straha, to je sve. A svakako ne mislim da su riječi ikad dovoljne.

GLAS: Vaše pjesme čitaocu nude neku vrstu utjehe, da li je Vama pisanje utjeha?

MIHAJLOVIĆ: Meni lično jeste, a nadam se da ste u pravu, zaista nemam predstavu kako neko drugi doživljava to što tamo pročita.

GLAS: U knjizi čitamo odjeljak “Neposlana pisma” u kome su istaknuta neka pitanja o duši, je li možda bolje da neka pisma ostanu neposlana ili trebamo sva osjećanja iskazati drugima zarad svog mira?

MIHAJLOVIĆ: Ipak je bolje neke stvari prećutati, voljela bih da sam i ja to češće umjela.

GLAS: Vaši stihovi kažu: “Kud god krenem udarim u sebe, ćele kula svog uma i krvi dom”, koliko se ljudi danas plaše suočavanja sa sobom u svijetu u kojem nas sve odvlači od nas samih?

MIHAJLOVIĆ: Stvarno ne znam koliko, ni da li se plaše, ne mogu vam ponuditi smislen odgovor, mislim da svako radi najbolje što umije.

GLAS: Učesnik ste festivala “Imperativ”. Koliko su ovakvi festivali bitni za mlade stvaraoce i generalno za književnost?

MIHAJLOVIĆ: Živim malo izvan cijelog tog svijeta, ali svakako da vjerujem da su važni i da mogu ponuditi mnogo, otvoriti kojekakva mala vrata.

Rad

GLAS: Na čemu trenutno radite, možemo li očekivati neku novu knjigu?

MIHAJLOVIĆ: Uvijek nešto bilježim, sad, da li će od toga ispasti nešto vrijedno ičije pažnje, nemam predstavu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana