Писац Антоан де Сент Егзипери рођен прије 120 година: Живот обиљежен летом

И. Б.
Писац Антоан де Сент Егзипери рођен прије 120 година: Живот обиљежен летом

БАЊАЛУКА – “У задовољству авантуре и побједе човјек проналази истинску срећу”, говорио је Антоан де Сент Егзипери, француски есејиста, писац, пјесник и пилот који је рођен на данашњи дан прије 120 година.

Творац “Малог принца”, књиге која од 1943. године одушевљава читаоце широм свијета рођен је у Лиону, у Француској. Његов живот био је испуњен авантурама. Почео је да студира архитектуру, међутим, никада је није завршио. Био је у војној служби од 1921. године, међутим занимало га је летење па је узимао приватне часове да би 1922. године прихватио трансфер из Француске војске у Француско ратно ваздухопловство.

Искуства, која су често била опасна по живот великог ствараоца, инспирисала су га за писање књижевних дјела. Није случајно што на почетку књиге “Мали принц” Егзипери описује пад приповједачевог авиона у Сахару.

Прије Другог свјетског рата у Француској је био познат као аристократа који је авионом прелазио поштанске руте за Африку и Јужну Америку, а једно вријеме је радио и као пробни пилот. Приликом једног лета Егзипери се заједно са својим навигатором срушио у либијској пустињи.

Обојица су неким чудом преживјели пад, али су дехидрирали због велике врућине у пустињи. Изгубљени међу пјешчаним динама провели су четири дана док их није спазио бедуин који им је спасио животе. Од првог романа “Јужна поштанска служба”, објављеног 1929. године, до “Тврђаве” 1948. лет и пустиња представљају кључне метафоре његовог доживљаја човјека и свијета.

Објавио је неколико романа и приповједака, као што су “Ноћни лет”, “Земља људи”, “Ратни пилот”, у којима говори о величини човјека, снази, жељи за истином, те о упознавању самог себе и свијета у којем живи. Највећу популарност је достигао захваљујући “Малом принцу”, књизи у којој на сликовит и оригиналан начин казује о потреби човјека за блискошћу, пријатељством и љубављу.

У овом дјелу Егзипери се дотакао важних проблема нашег доба, као што су усамљеност, површност и жеља за влашћу. Према неким критичарима пишчева супруга Консуело била је инспирација за ружу Малог принца. Занимљиво је што је илустрације у књизи направио сам. Много је волио да црта и непрестано је скицирао мале људске фигуре на комадићима папира. Погинуо је као ратни пилот, под неразјашњеним околностима, изнад Средоземног мора 1944. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана