Pisac Antoan de Sent Egziperi rođen prije 120 godina: Život obilježen letom

I. B.
Pisac Antoan de Sent Egziperi rođen prije 120 godina: Život obilježen letom

BANjALUKA – “U zadovoljstvu avanture i pobjede čovjek pronalazi istinsku sreću”, govorio je Antoan de Sent Egziperi, francuski esejista, pisac, pjesnik i pilot koji je rođen na današnji dan prije 120 godina.

Tvorac “Malog princa”, knjige koja od 1943. godine oduševljava čitaoce širom svijeta rođen je u Lionu, u Francuskoj. Njegov život bio je ispunjen avanturama. Počeo je da studira arhitekturu, međutim, nikada je nije završio. Bio je u vojnoj službi od 1921. godine, međutim zanimalo ga je letenje pa je uzimao privatne časove da bi 1922. godine prihvatio transfer iz Francuske vojske u Francusko ratno vazduhoplovstvo.

Iskustva, koja su često bila opasna po život velikog stvaraoca, inspirisala su ga za pisanje književnih djela. Nije slučajno što na početku knjige “Mali princ” Egziperi opisuje pad pripovjedačevog aviona u Saharu.

Prije Drugog svjetskog rata u Francuskoj je bio poznat kao aristokrata koji je avionom prelazio poštanske rute za Afriku i Južnu Ameriku, a jedno vrijeme je radio i kao probni pilot. Prilikom jednog leta Egziperi se zajedno sa svojim navigatorom srušio u libijskoj pustinji.

Obojica su nekim čudom preživjeli pad, ali su dehidrirali zbog velike vrućine u pustinji. Izgubljeni među pješčanim dinama proveli su četiri dana dok ih nije spazio beduin koji im je spasio živote. Od prvog romana “Južna poštanska služba”, objavljenog 1929. godine, do “Tvrđave” 1948. let i pustinja predstavljaju ključne metafore njegovog doživljaja čovjeka i svijeta.

Objavio je nekoliko romana i pripovjedaka, kao što su “Noćni let”, “Zemlja ljudi”, “Ratni pilot”, u kojima govori o veličini čovjeka, snazi, želji za istinom, te o upoznavanju samog sebe i svijeta u kojem živi. Najveću popularnost je dostigao zahvaljujući “Malom princu”, knjizi u kojoj na slikovit i originalan način kazuje o potrebi čovjeka za bliskošću, prijateljstvom i ljubavlju.

U ovom djelu Egziperi se dotakao važnih problema našeg doba, kao što su usamljenost, površnost i želja za vlašću. Prema nekim kritičarima piščeva supruga Konsuelo bila je inspiracija za ružu Malog princa. Zanimljivo je što je ilustracije u knjizi napravio sam. Mnogo je volio da crta i neprestano je skicirao male ljudske figure na komadićima papira. Poginuo je kao ratni pilot, pod nerazjašnjenim okolnostima, iznad Sredozemnog mora 1944. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana