Од сутра роман Дејана Стојиљковића о пјеснику Бранку Миљковићу

Srna
Foto: Srna

БЕОГРАД- Широм Србије и региона од сутра ће читаоцима бити доступан дугоочекивани роман Дејана Стојиљковића "Звезда над празнином", посвећен великом пјеснику Бранку Миљковићу. Стојиљковић је рекао да је пјесник Бранко Миљковић митска фигура, да је био "већи од живота", а након његове смрти је "канонизован онако како је држава хтјела".

"Остала је мистерија ко је убио Бранка Миљковића и то је оно што је мене занимало јер сам му близак на два начина - он је пореклом из Ниша, Заплањац, баш као и ја. Затим блиско смо у језичком смислу и смислу менталитета и бунтовника у њему", истакао је аутор романа.

"`Звезда над празнином` има 27 глава, јер је Бранко живио 27 година. Потпуно је другачије конципиран роман, мало сам и стил мењао, прилагођавао, има доста Бранкове поезије унутра, али провучене индиректно", додао је Стојиљковић, саопштено је из издавачке куће "Лагуна".

Он истиче да је чак три године радио на роману и да има срећу да се налази буквално "на извору", односно у Нишу. гдје је Бранков легат у Народном музеју, у коме је пронашао доста материјала, а ту су и многи Бранкови вршњаци и савременици са којима је водио разговоре.

Роман "Звезда над празнином" започиње тако што Служба шаље једног младог агента да уђе међу неосимболисте, а међу побуњеном омладином прате баш тог врло бунтовног Миљковића, и ту долази до димензије односа генијалног умјетника према окружењу, односно према тоталитарном режиму и позиције писца у друштву.

"Ту је кључна разлика између улоге писца крајем 50-их и почетком 60-их, и данашњице. То су потпуно две различите ствари. Ми данас немамо ни приближно тај друштвени утицај и значај као што су они имали", рекао је Стојиљковић.

Уредница издања Дубравка Драговић Шеховић је рекла да је Стојиљковић јако добро описао вријеме у коме се радња одвија, поред сјајне приче о Бранку Миљковићу.

Главни и одговорни уредник "Недељника" Вељко Лалић је рекао да је ово најбољи роман Стојиљковића до сада са првим тиражом од 10.000 примерака, што је велика ствар, те додаје да ова књига може да постигне сјајан успјех и у иностранству. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана