Od sutra roman Dejana Stojiljkovića o pjesniku Branku Miljkoviću

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD- Širom Srbije i regiona od sutra će čitaocima biti dostupan dugoočekivani roman Dejana Stojiljkovića "Zvezda nad prazninom", posvećen velikom pjesniku Branku Miljkoviću. Stojiljković je rekao da je pjesnik Branko Miljković mitska figura, da je bio "veći od života", a nakon njegove smrti je "kanonizovan onako kako je država htjela".

"Ostala je misterija ko je ubio Branka Miljkovića i to je ono što je mene zanimalo jer sam mu blizak na dva načina - on je poreklom iz Niša, Zaplanjac, baš kao i ja. Zatim blisko smo u jezičkom smislu i smislu mentaliteta i buntovnika u njemu", istakao je autor romana.

"`Zvezda nad prazninom` ima 27 glava, jer je Branko živio 27 godina. Potpuno je drugačije koncipiran roman, malo sam i stil menjao, prilagođavao, ima dosta Brankove poezije unutra, ali provučene indirektno", dodao je Stojiljković, saopšteno je iz izdavačke kuće "Laguna".

On ističe da je čak tri godine radio na romanu i da ima sreću da se nalazi bukvalno "na izvoru", odnosno u Nišu. gdje je Brankov legat u Narodnom muzeju, u kome je pronašao dosta materijala, a tu su i mnogi Brankovi vršnjaci i savremenici sa kojima je vodio razgovore.

Roman "Zvezda nad prazninom" započinje tako što Služba šalje jednog mladog agenta da uđe među neosimboliste, a među pobunjenom omladinom prate baš tog vrlo buntovnog Miljkovića, i tu dolazi do dimenzije odnosa genijalnog umjetnika prema okruženju, odnosno prema totalitarnom režimu i pozicije pisca u društvu.

"Tu je ključna razlika između uloge pisca krajem 50-ih i početkom 60-ih, i današnjice. To su potpuno dve različite stvari. Mi danas nemamo ni približno taj društveni uticaj i značaj kao što su oni imali", rekao je Stojiljković.

Urednica izdanja Dubravka Dragović Šehović je rekla da je Stojiljković jako dobro opisao vrijeme u kome se radnja odvija, pored sjajne priče o Branku Miljkoviću.

Glavni i odgovorni urednik "Nedeljnika" Veljko Lalić je rekao da je ovo najbolji roman Stojiljkovića do sada sa prvim tiražom od 10.000 primeraka, što je velika stvar, te dodaje da ova knjiga može da postigne sjajan uspjeh i u inostranstvu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana