Објављене три књиге Ратка Ђогатовића: Ријечи без позлате и патетике

М. М.
Објављене три књиге Ратка Ђогатовића: Ријечи без позлате и патетике

БАЊАЛУКА - Друго допуњено издање збирке пјесама Ратка Ђогатовића “Човјек и смрт” објављено је у издању “Арт принта” из Бањалуке, као и двије књиге које носе назив “У политици” и “Дарови за утјеху”.

“Човјек и смрт” је збирка пјесама коју чине цјелине “Смрт”, “Вријеме и ми”, “Стварносни призори смрти” и “Слике против смрти”.

- Живот има своју короту, црне дане, изневерено уздање и надање. Може бити и велико ћутање, безгласни бол и дубока рана, дотиче небо и земљу, живот и смрт, како је Ђогатовић записао у једној хаику песми. Речи су мале да би их у свему могле одредити и објаснити, именовати и објавити. У психоаналитичким исповестима песмотвор се суочио и са својим “случајем”, односом уметника према стварности и стварности према уметнику. Води дијалог са читаоцима да заједно науче заборављени језик самопоштовања, отворе очи и постану део порука о мерама вредности и вредности мере - наведено је у тексту Миљка Шиндића “Онтолошко певање и мишљење”, који је објављен на крају ове књиге и посвећен је Ђогатовићевој поезији.

У тексту су издвојене поједине пјесме из збирке те је посебан дио посвећен одређеним стиховима и смрти као главном мотиву.

- Подељен и умножен Ратко Ђогатовић није одвајао познато од непознатог. Уверењем да се живљено и записано не може порећи неком другом филозофијом и поетиком, он је умеће певања и мишљења разрађивао и дограђивао од књиге до књиге миром немира особене врсте, поступком који је сам себе проверавао и оцењивао без позлате и патетике - додаје Шиндић.

“У политици” је збирка у којој су пјесме и афоризми и записи, док су “Дарови за утјеху” једна од збирки пјесама међу десетинама које је Ђогатовић објавио.

Међу више од 60 књига које је објавио су и “Гласови самоте” (1989), “Горки близанац” (1997), “Жарки човјек” (1998), “Тајанство круга” (1999), “Друга страна” (2001), “Арс” (2004), “Дарови и проклетство” (2007), “У свом крсту” (2008) и “Суочења” (2009). Ђогатовић живи и ствара у Бањалуци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана