Objavljene tri knjige Ratka Đogatovića: Riječi bez pozlate i patetike

M. M.
Objavljene tri knjige Ratka Đogatovića: Riječi bez pozlate i patetike

BANjALUKA - Drugo dopunjeno izdanje zbirke pjesama Ratka Đogatovića “Čovjek i smrt” objavljeno je u izdanju “Art printa” iz Banjaluke, kao i dvije knjige koje nose naziv “U politici” i “Darovi za utjehu”.

“Čovjek i smrt” je zbirka pjesama koju čine cjeline “Smrt”, “Vrijeme i mi”, “Stvarnosni prizori smrti” i “Slike protiv smrti”.

- Život ima svoju korotu, crne dane, iznevereno uzdanje i nadanje. Može biti i veliko ćutanje, bezglasni bol i duboka rana, dotiče nebo i zemlju, život i smrt, kako je Đogatović zapisao u jednoj haiku pesmi. Reči su male da bi ih u svemu mogle odrediti i objasniti, imenovati i objaviti. U psihoanalitičkim ispovestima pesmotvor se suočio i sa svojim “slučajem”, odnosom umetnika prema stvarnosti i stvarnosti prema umetniku. Vodi dijalog sa čitaocima da zajedno nauče zaboravljeni jezik samopoštovanja, otvore oči i postanu deo poruka o merama vrednosti i vrednosti mere - navedeno je u tekstu Miljka Šindića “Ontološko pevanje i mišljenje”, koji je objavljen na kraju ove knjige i posvećen je Đogatovićevoj poeziji.

U tekstu su izdvojene pojedine pjesme iz zbirke te je poseban dio posvećen određenim stihovima i smrti kao glavnom motivu.

- Podeljen i umnožen Ratko Đogatović nije odvajao poznato od nepoznatog. Uverenjem da se življeno i zapisano ne može poreći nekom drugom filozofijom i poetikom, on je umeće pevanja i mišljenja razrađivao i dograđivao od knjige do knjige mirom nemira osobene vrste, postupkom koji je sam sebe proveravao i ocenjivao bez pozlate i patetike - dodaje Šindić.

“U politici” je zbirka u kojoj su pjesme i aforizmi i zapisi, dok su “Darovi za utjehu” jedna od zbirki pjesama među desetinama koje je Đogatović objavio.

Među više od 60 knjiga koje je objavio su i “Glasovi samote” (1989), “Gorki blizanac” (1997), “Žarki čovjek” (1998), “Tajanstvo kruga” (1999), “Druga strana” (2001), “Ars” (2004), “Darovi i prokletstvo” (2007), “U svom krstu” (2008) i “Suočenja” (2009). Đogatović živi i stvara u Banjaluci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana