Објављене двије књиге аутора Милана Радуловића: Живот у прози и стиховима

Миланка Митрић
Објављене двије књиге аутора Милана Радуловића: Живот у прози и стиховима

БАЊАЛУКА - Збирка пјесама “Посвете и успомене” и аутобиографски роман “Лице и наличје живота” нова су дјела аутора Милана Радуловића објављена у издању Књижевне заједнице “Васо Пелагић” из Бањалуке.

- Живот је чудо! То неодгонетнуто, величанствено, непојмљиво чуђење човјеково над сопственим животом! Па, како онда бавити се писањем, а не описати то чудо звано живот? Гонетајући одговор на ово питање наш писац, Милан Радуловић се осмјелио написати животопис или, ипак, исјечке из тог богатог живљења, назвавши то романом и именујући га једноставним насловом “Лице и наличје живота” - биљежи у својој рецензији Радуловићевог аутобиографског романа књижевник Ранко Прерадовић, чија рецензија носи назив “Све сциле и харибде животног пута”.

Прерадовић се у рецензији осврће на поједине дијелове из биографије ауторове, закључујући да је ријеч о роману који приказује један буран и занимљив животни пут.

- А на том животном путу Милана Радуловића бијаше доста окука и искока, што ову књигу чини занимљивом и управо онаквом какав бијаше тај буран и занимљив његов живот - биљежи Прерадовић.

О истом роману писао је и Драго Врућинић, који је записао да су пад Санског Моста и бјежање за спас главе, рањавање сина, потуцање од немила до недрага само неке од карактеристика наличја Радуловићевог живота.

- Његове моћи запажања и памћења развијене су до савршенства. У роману све врви од детаља који су складно поредани попут мозаичких коцкица, чинећи раскошну садржајну љепоту. Такво садржајно богатство могу вам понудити изразито интелигентни људи, а Радуловић је један од њих. Способношћу интуиције, он ствара штиво пуно топлине и присности. Садржајно анализирајући дјело, значи утонути у факте Радуловићевих успона и падова - каже Врућинић у рецензији “Садржајна раскош Радуловићевог умијећа”.

Збирка поезије “Посвете и успомене”, објављена је такође ове године, а о овим поетским записима Милана Радуловића рецензије су написали Драго Врућинић и Михајло Орловић.

Врућинић биљежи да је поменутом збирком Радуловић потврдио пјесничку способност која се сликовито разлијева као тиха вода равничарске ријеке.

- Како су пјесме животне, засноване на истинским догађајима, то им даје посебну драж и снагу. Писане су топло, осјећајно, из дна душе - записао је Врућинић, у рецензији насловљеној са “Дјело поучности и емоција”.

О аутору

Милан Радуловић рођен је 1945. године у селу Јелашиновци (општина Сански Мост). Студирао је у Зрењанину на ВПШ, група савремени српскохрватски језик са историјом књижевности народа Југославије.

Објавио је збирку пјесама 1974. године “Записи о несаници” и роман “Сафикада”, као и најновија дјела “Лице и наличје живота” и “Посвете и успомене”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана