Objavljene dvije knjige autora Milana Radulovića: Život u prozi i stihovima

Milanka Mitrić
Objavljene dvije knjige autora Milana Radulovića: Život u prozi i stihovima

BANjALUKA - Zbirka pjesama “Posvete i uspomene” i autobiografski roman “Lice i naličje života” nova su djela autora Milana Radulovića objavljena u izdanju Književne zajednice “Vaso Pelagić” iz Banjaluke.

- Život je čudo! To neodgonetnuto, veličanstveno, nepojmljivo čuđenje čovjekovo nad sopstvenim životom! Pa, kako onda baviti se pisanjem, a ne opisati to čudo zvano život? Gonetajući odgovor na ovo pitanje naš pisac, Milan Radulović se osmjelio napisati životopis ili, ipak, isječke iz tog bogatog življenja, nazvavši to romanom i imenujući ga jednostavnim naslovom “Lice i naličje života” - bilježi u svojoj recenziji Radulovićevog autobiografskog romana književnik Ranko Preradović, čija recenzija nosi naziv “Sve scile i haribde životnog puta”.

Preradović se u recenziji osvrće na pojedine dijelove iz biografije autorove, zaključujući da je riječ o romanu koji prikazuje jedan buran i zanimljiv životni put.

- A na tom životnom putu Milana Radulovića bijaše dosta okuka i iskoka, što ovu knjigu čini zanimljivom i upravo onakvom kakav bijaše taj buran i zanimljiv njegov život - bilježi Preradović.

O istom romanu pisao je i Drago Vrućinić, koji je zapisao da su pad Sanskog Mosta i bježanje za spas glave, ranjavanje sina, potucanje od nemila do nedraga samo neke od karakteristika naličja Radulovićevog života.

- Njegove moći zapažanja i pamćenja razvijene su do savršenstva. U romanu sve vrvi od detalja koji su skladno poredani poput mozaičkih kockica, čineći raskošnu sadržajnu ljepotu. Takvo sadržajno bogatstvo mogu vam ponuditi izrazito inteligentni ljudi, a Radulović je jedan od njih. Sposobnošću intuicije, on stvara štivo puno topline i prisnosti. Sadržajno analizirajući djelo, znači utonuti u fakte Radulovićevih uspona i padova - kaže Vrućinić u recenziji “Sadržajna raskoš Radulovićevog umijeća”.

Zbirka poezije “Posvete i uspomene”, objavljena je takođe ove godine, a o ovim poetskim zapisima Milana Radulovića recenzije su napisali Drago Vrućinić i Mihajlo Orlović.

Vrućinić bilježi da je pomenutom zbirkom Radulović potvrdio pjesničku sposobnost koja se slikovito razlijeva kao tiha voda ravničarske rijeke.

- Kako su pjesme životne, zasnovane na istinskim događajima, to im daje posebnu draž i snagu. Pisane su toplo, osjećajno, iz dna duše - zapisao je Vrućinić, u recenziji naslovljenoj sa “Djelo poučnosti i emocija”.

O autoru

Milan Radulović rođen je 1945. godine u selu Jelašinovci (opština Sanski Most). Studirao je u Zrenjaninu na VPŠ, grupa savremeni srpskohrvatski jezik sa istorijom književnosti naroda Jugoslavije.

Objavio je zbirku pjesama 1974. godine “Zapisi o nesanici” i roman “Safikada”, kao i najnovija djela “Lice i naličje života” i “Posvete i uspomene”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana