Објављена збирка приповједака српских књижевница "Немири између четири зида"

Срна
Објављена збирка приповједака српских књижевница "Немири између четири зида"

БЕОГРАД - Збирка приповједака српских књижевница прве половине 20. вијека "Немири између четири зида" објављена је у издању београдске издавачке куће "Лагуна".

У овој књизи, која је изашла у оквиру едиције "Савременице", сабрано је 25 прича о најразличитијим женским искуствима и доживљајима стварности. У збирци "Немири између четири зида" налазе се приповијетке Исидоре Секулић, Милице Јанковић, Јелене Ј. Димитријевић, Милице Вуловић, Десанке Максимовић, Анђелије Лазаревић, Данице Марковић, Јеле Спиридоновић Савић, Селене Дукић, Смиље Ђаковић, Милке Жицине, Фриде Филиповић и Надежде Илић Тутуновић.

- Еротска жудња, неспокој тела, идеје о слободној љубави, ванбрачни односи, нежељена трудноћа, интензивна /само/анализа, као и неопходност и немогућност да се изађе из стега патријархалног друштва, само су неке од тема којима се баве ауторке ових прича - саопштено је из "Лагуне".

У саопштењу се истиче да су само неколико српских ауторки с краја 19. и почетка 20. вијека успјеле да добију заслужено мјесто у српској књижевности. Такве су биле Исидора Секулић и Десанка Максимовић, а друге, попут Данице Марковић, Милице Јанковић или Јелене Ј. Димитријевић, тек данас стичу све већи број поклоника, док су прави литерарни бисери појединих књижевница, Селене Дукић или Милице Вуловић, захваљујући овој књизи поново доступни читаоцима.

У предговору Жарке Свирчев, која је приредила ово издање, наводи се да је женско стваралаштво прве половине 20. вијека динамично и разгранато, те да се у њему преламају крупни историјски потреси, прогресивни друштвени покрети и смјене различитих поетских образаца.

Свирчева додаје да се искуство модерности, које је обликовало све поре друштвеног и књижевног живота, утискивало и на стваралаштво жена.

- Стога приповетке у овој књизи призивају у своје окружје низ контекстуалних чинилаца епохе, како историјских тако и биографских, јер тек њиховим укрштањем различити приповедни светови ауторки разоткривају своју пуну меру иновативности, па и радикалности - пише Жарка Свирчев.

Књига се од данас може наћи у свим књижарама "Делфи", "Лагуниним" клубовима читалаца, онлајн књижари "делфи.рс" и на сајту "лагуна.рс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана