Objavljena zbirka pripovjedaka srpskih književnica "Nemiri između četiri zida"

Srna
Objavljena zbirka pripovjedaka srpskih književnica "Nemiri između četiri zida"

BEOGRAD - Zbirka pripovjedaka srpskih književnica prve polovine 20. vijeka "Nemiri između četiri zida" objavljena je u izdanju beogradske izdavačke kuće "Laguna".

U ovoj knjizi, koja je izašla u okviru edicije "Savremenice", sabrano je 25 priča o najrazličitijim ženskim iskustvima i doživljajima stvarnosti. U zbirci "Nemiri između četiri zida" nalaze se pripovijetke Isidore Sekulić, Milice Janković, Jelene J. Dimitrijević, Milice Vulović, Desanke Maksimović, Anđelije Lazarević, Danice Marković, Jele Spiridonović Savić, Selene Dukić, Smilje Đaković, Milke Žicine, Fride Filipović i Nadežde Ilić Tutunović.

- Erotska žudnja, nespokoj tela, ideje o slobodnoj ljubavi, vanbračni odnosi, neželjena trudnoća, intenzivna /samo/analiza, kao i neophodnost i nemogućnost da se izađe iz stega patrijarhalnog društva, samo su neke od tema kojima se bave autorke ovih priča - saopšteno je iz "Lagune".

U saopštenju se ističe da su samo nekoliko srpskih autorki s kraja 19. i početka 20. vijeka uspjele da dobiju zasluženo mjesto u srpskoj književnosti. Takve su bile Isidora Sekulić i Desanka Maksimović, a druge, poput Danice Marković, Milice Janković ili Jelene J. Dimitrijević, tek danas stiču sve veći broj poklonika, dok su pravi literarni biseri pojedinih književnica, Selene Dukić ili Milice Vulović, zahvaljujući ovoj knjizi ponovo dostupni čitaocima.

U predgovoru Žarke Svirčev, koja je priredila ovo izdanje, navodi se da je žensko stvaralaštvo prve polovine 20. vijeka dinamično i razgranato, te da se u njemu prelamaju krupni istorijski potresi, progresivni društveni pokreti i smjene različitih poetskih obrazaca.

Svirčeva dodaje da se iskustvo modernosti, koje je oblikovalo sve pore društvenog i književnog života, utiskivalo i na stvaralaštvo žena.

- Stoga pripovetke u ovoj knjizi prizivaju u svoje okružje niz kontekstualnih činilaca epohe, kako istorijskih tako i biografskih, jer tek njihovim ukrštanjem različiti pripovedni svetovi autorki razotkrivaju svoju punu meru inovativnosti, pa i radikalnosti - piše Žarka Svirčev.

Knjiga se od danas može naći u svim knjižarama "Delfi", "Laguninim" klubovima čitalaca, onlajn knjižari "delfi.rs" i na sajtu "laguna.rs".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana