Објављена збирка “Немири између четири зида”: Освијетлила неправедно заборављене ауторке

И. Б.
Објављена збирка “Немири између четири зида”: Освијетлила неправедно заборављене ауторке

БАЊАЛУКА - У српској књижевности мало је списатељица, а само поједине су успјеле да добију заслужено мјесто на нашем литерарном небу. Књигом “Немири између четири зида” оживљено је сјећање на значај и важност српских ауторки које су неправедно заборављене, а која је читаоцима доступна у издању издавачке куће “Лагуна”, у едицији “Савременице”.

Исидора Секулић и Десанка Максимовић добиле су заслужено мјесто у српској књижевности, али списатељице као што су Даница Марковић, Милица Јанковић, Јелена Ј. Димитријевић, Милица Вуловић, Анђелија Лазаревић, Јела Спиридоновић Савић, Селена Дукић, Смиља Ђаковић, Милка Жицина, Фрида Филиповић и Надежда Илић Тутуновић остале су у сјени, а овом књигом освијетљен је њихов рад и стваралаштво.

У књизи је сабрано 25 прича о најразличитијим женским искуствима и доживљајима стварности.

У опису књиге је наведено да су неке од тема којима се баве ауторке  еротска жудња, неспокој тијела, идеје о слободној љубави, ванбрачни односи, нежељена трудноћа, интензивна (само)анализа, као и неопходност и немогућност да се изађе из стега патријархалног друштва.

- Због тога су оне не само вриједне саговорнице већ и наше савременице. Едиција “Савременице” је настала у жељи да се освежи или употпуни наше културно памћење о сложеном раду значајних Српкиња из 19. и с почетка 20. века, као и о историји приватног живота жена тог доба - наведено је у опису књиге.

Ово издање приредила је Жарка Свирчев која је у предговору књиге навела да је женско стваралаштво прве половине 20. вијека динамично и разгранато, те да се у њему преламају крупни историјски потреси, прогресивни друштвени покрети и смјене различитих поетских образаца.

- Приповетке у овој књизи призивају у своје окружје низ контекстуалних чинилаца епохе, како историјских тако и биографских, јер тек њиховим укрштањем различити приповедни светови ауторки разоткривају своју пуну меру иновативности, па и радикалности - навела је Жарка Свирчев.

Захваљујући овој књизи слика српске књижевности и културе овог периода постаће разноврснија и богатија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана