Objavljena zbirka “Nemiri između četiri zida”: Osvijetlila nepravedno zaboravljene autorke

I. B.
Objavljena zbirka “Nemiri između četiri zida”: Osvijetlila nepravedno zaboravljene autorke

BANjALUKA - U srpskoj književnosti malo je spisateljica, a samo pojedine su uspjele da dobiju zasluženo mjesto na našem literarnom nebu. Knjigom “Nemiri između četiri zida” oživljeno je sjećanje na značaj i važnost srpskih autorki koje su nepravedno zaboravljene, a koja je čitaocima dostupna u izdanju izdavačke kuće “Laguna”, u ediciji “Savremenice”.

Isidora Sekulić i Desanka Maksimović dobile su zasluženo mjesto u srpskoj književnosti, ali spisateljice kao što su Danica Marković, Milica Janković, Jelena J. Dimitrijević, Milica Vulović, Anđelija Lazarević, Jela Spiridonović Savić, Selena Dukić, Smilja Đaković, Milka Žicina, Frida Filipović i Nadežda Ilić Tutunović ostale su u sjeni, a ovom knjigom osvijetljen je njihov rad i stvaralaštvo.

U knjizi je sabrano 25 priča o najrazličitijim ženskim iskustvima i doživljajima stvarnosti.

U opisu knjige je navedeno da su neke od tema kojima se bave autorke  erotska žudnja, nespokoj tijela, ideje o slobodnoj ljubavi, vanbračni odnosi, neželjena trudnoća, intenzivna (samo)analiza, kao i neophodnost i nemogućnost da se izađe iz stega patrijarhalnog društva.

- Zbog toga su one ne samo vrijedne sagovornice već i naše savremenice. Edicija “Savremenice” je nastala u želji da se osveži ili upotpuni naše kulturno pamćenje o složenom radu značajnih Srpkinja iz 19. i s početka 20. veka, kao i o istoriji privatnog života žena tog doba - navedeno je u opisu knjige.

Ovo izdanje priredila je Žarka Svirčev koja je u predgovoru knjige navela da je žensko stvaralaštvo prve polovine 20. vijeka dinamično i razgranato, te da se u njemu prelamaju krupni istorijski potresi, progresivni društveni pokreti i smjene različitih poetskih obrazaca.

- Pripovetke u ovoj knjizi prizivaju u svoje okružje niz kontekstualnih činilaca epohe, kako istorijskih tako i biografskih, jer tek njihovim ukrštanjem različiti pripovedni svetovi autorki razotkrivaju svoju punu meru inovativnosti, pa i radikalnosti - navela je Žarka Svirčev.

Zahvaljujući ovoj knjizi slika srpske književnosti i kulture ovog perioda postaće raznovrsnija i bogatija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana