Објављена књига „Мокринске хронике“ Срђана В. Тешина: Прича о одрастању и сазријевању

Илијана Божић
Објављена књига „Мокринске хронике“ Срђана В. Тешина: Прича о одрастању и сазријевању

БЕОГРАД - Нова прозна књига „Мокринске хронике“ Срђана В. Тешина објављена је у издању „Архипелага“ у едицији „Златно руно“.

Из „Архипелага“ су саопштили да су „Мокринске хронике“ повијест о одрастању и сазријевању.

- Ова књига је прича о једном дечаку, једном месту и генерацији у ломовима осамдесетих и драмама деведесетих. Смештене у место Мокрин, ове хронике говоре о генерацији у ускомешаном времену, па ће се отуда у њима препознати људи различитих искустава и географија - навели су из „Архипелага“.

Додали су да је ово штиво писано евокативно и помало носталгично, бритко и сажето, из највеће могуће близине.

- Тешин приповеда сигурно и поуздано, с врхунским смислом за детаљ и са изразитим умећем вођења приче. На тај начин настале се неодољиве хронике једног доба, час духовите до необузданог смеха, час потресне до ивице плача - саопштили су из „Архипелага“.

Главни уредник ове издавачке куће Гојко Божовић говорећи о овом дјелу је истакао да човјек не мора бити из Мокрина да би читао ову прозу, а додао је да је књигу осјетио као причу о себи и свом времену.

Књижевница Ивана Рогар навела је у рецензији да „Мокринске хронике“ доживљава као причу о пробијању дјечака кроз дјетињство и адолесценцију.

- Премда се обично каже да је дјетињство најљепше животно доба, Тешин овдје уз дозу хумора приказује и његову другу страну. Ту није ријеч ни о каквој тешкој судбини, него о томе да и дјетињство као такво са собом носи своје муке и тегобе које и те како оптерећују његове субјекте премда нам се с дистанце те муке могу чинити смијешнима - објаснила је Рогарева у рецензији.

Књижевна критичарка Јелена Маринков у рецензији је навела да одавно није читала нешто толико забавно, духовито и тужно, носталгично, с тако сликовито и конкретно оцртаним портретисањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана