Objavljena knjiga „Mokrinske hronike“ Srđana V. Tešina: Priča o odrastanju i sazrijevanju

Ilijana Božić
Objavljena knjiga „Mokrinske hronike“ Srđana V. Tešina: Priča o odrastanju i sazrijevanju

BEOGRAD - Nova prozna knjiga „Mokrinske hronike“ Srđana V. Tešina objavljena je u izdanju „Arhipelaga“ u ediciji „Zlatno runo“.

Iz „Arhipelaga“ su saopštili da su „Mokrinske hronike“ povijest o odrastanju i sazrijevanju.

- Ova knjiga je priča o jednom dečaku, jednom mestu i generaciji u lomovima osamdesetih i dramama devedesetih. Smeštene u mesto Mokrin, ove hronike govore o generaciji u uskomešanom vremenu, pa će se otuda u njima prepoznati ljudi različitih iskustava i geografija - naveli su iz „Arhipelaga“.

Dodali su da je ovo štivo pisano evokativno i pomalo nostalgično, britko i sažeto, iz najveće moguće blizine.

- Tešin pripoveda sigurno i pouzdano, s vrhunskim smislom za detalj i sa izrazitim umećem vođenja priče. Na taj način nastale se neodoljive hronike jednog doba, čas duhovite do neobuzdanog smeha, čas potresne do ivice plača - saopštili su iz „Arhipelaga“.

Glavni urednik ove izdavačke kuće Gojko Božović govoreći o ovom djelu je istakao da čovjek ne mora biti iz Mokrina da bi čitao ovu prozu, a dodao je da je knjigu osjetio kao priču o sebi i svom vremenu.

Književnica Ivana Rogar navela je u recenziji da „Mokrinske hronike“ doživljava kao priču o probijanju dječaka kroz djetinjstvo i adolescenciju.

- Premda se obično kaže da je djetinjstvo najljepše životno doba, Tešin ovdje uz dozu humora prikazuje i njegovu drugu stranu. Tu nije riječ ni o kakvoj teškoj sudbini, nego o tome da i djetinjstvo kao takvo sa sobom nosi svoje muke i tegobe koje i te kako opterećuju njegove subjekte premda nam se s distance te muke mogu činiti smiješnima - objasnila je Rogareva u recenziji.

Književna kritičarka Jelena Marinkov u recenziji je navela da odavno nije čitala nešto toliko zabavno, duhovito i tužno, nostalgično, s tako slikovito i konkretno ocrtanim portretisanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana