Објављен завршни дио дјела “Лед” Јацека Дукаја: Друга стварност хладног свијета

Миланка Митрић
Објављен завршни дио дјела “Лед” Јацека Дукаја: Друга стварност хладног свијета

БЕОГРАД - Прича смјештена у алтернативној реалности, у којој се никада није догодио Први свјетски рат, роман “Лед” пољског аутора Јацека Дукаја добио је свој трећи и завршни том на српском језику, а дјело је објављено у издању београдског “Контраста”.

- Ријеч је о дјелу које може да буде сврстано у ред најпромишљенијих и најбогатије изграђених свјетова књижевне фантастике, које надилази оквире жанра и о којем би се прије могло говорити као о антрополошком роману - наводе из издавачке куће “Контраст” о овом дјелу.

Прича прати свијет у којем Пољском влада царистичка Русија, а након експлозије по Сибиру почиње да се шири лед. Ту живе љути анђели мраза, а мраз је стигао све до Варшаве. Главни лик романа је математичар и коцкар Бенедикт Гјерославски, који ове феномене почиње да испитује.

- Заплет овог романа обилује запањујућим преокретима, политичким, љубавним и криминалним интригама, као и невјероватном имагинацијом његовог аутора. Укрштање суверености знања из области природних наука, дубине хуманистичке перспективе и развијене, контролисане приповједачке вјештине тријумфује у сулудој сибиријади, опасним оружаним сукобима и љубавном сусрету дословно већем од живота - додају издавачи.

Према њиховом мишљењу, ово дјело, које је на српски језик превела Јелена Јовић, пажњу публике доста је привукло начином приказа лика Николе Тесле, који је уз Троцког, Краулија, Распућина и Берђајева донио изузетан допринос свијету алтернативне историје. Како наводе, учинио је то на ексцентричан и чудноват начин, искушавајући границе читаочевог осјећаја за логику, његова увјерења и моћ расуђивања.

Јацек Дукај је рођен 1974. године у Тарнову, Пољска. Филозофију је студирао на Универзитету Јагелонски. Након што је открио научну фантастику захваљујући стваралаштву Станислава Лема, одлучио је да се сам опроба у жанровском књижевном стваралаштву.

Дебитовао је са свега 16 година романом “Златна галија”. Неколико пута добијао је најпрестижнију пољску награду за научну фантастику “Зајдел”, а за роман “Лед” је добио и Европску награду за књижевност. Дјела су му преведена на више од десет свјетских језика. Теме којима се најчешће бави су технолошки сингуларитет, нанотехнологија и виртуелна реалност.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана