Objavljen završni dio djela “Led” Jaceka Dukaja: Druga stvarnost hladnog svijeta

Milanka Mitrić
Objavljen završni dio djela “Led” Jaceka Dukaja: Druga stvarnost hladnog svijeta

BEOGRAD - Priča smještena u alternativnoj realnosti, u kojoj se nikada nije dogodio Prvi svjetski rat, roman “Led” poljskog autora Jaceka Dukaja dobio je svoj treći i završni tom na srpskom jeziku, a djelo je objavljeno u izdanju beogradskog “Kontrasta”.

- Riječ je o djelu koje može da bude svrstano u red najpromišljenijih i najbogatije izgrađenih svjetova književne fantastike, koje nadilazi okvire žanra i o kojem bi se prije moglo govoriti kao o antropološkom romanu - navode iz izdavačke kuće “Kontrast” o ovom djelu.

Priča prati svijet u kojem Poljskom vlada caristička Rusija, a nakon eksplozije po Sibiru počinje da se širi led. Tu žive ljuti anđeli mraza, a mraz je stigao sve do Varšave. Glavni lik romana je matematičar i kockar Benedikt Gjeroslavski, koji ove fenomene počinje da ispituje.

- Zaplet ovog romana obiluje zapanjujućim preokretima, političkim, ljubavnim i kriminalnim intrigama, kao i nevjerovatnom imaginacijom njegovog autora. Ukrštanje suverenosti znanja iz oblasti prirodnih nauka, dubine humanističke perspektive i razvijene, kontrolisane pripovjedačke vještine trijumfuje u suludoj sibirijadi, opasnim oružanim sukobima i ljubavnom susretu doslovno većem od života - dodaju izdavači.

Prema njihovom mišljenju, ovo djelo, koje je na srpski jezik prevela Jelena Jović, pažnju publike dosta je privuklo načinom prikaza lika Nikole Tesle, koji je uz Trockog, Kraulija, Raspućina i Berđajeva donio izuzetan doprinos svijetu alternativne istorije. Kako navode, učinio je to na ekscentričan i čudnovat način, iskušavajući granice čitaočevog osjećaja za logiku, njegova uvjerenja i moć rasuđivanja.

Jacek Dukaj je rođen 1974. godine u Tarnovu, Poljska. Filozofiju je studirao na Univerzitetu Jagelonski. Nakon što je otkrio naučnu fantastiku zahvaljujući stvaralaštvu Stanislava Lema, odlučio je da se sam oproba u žanrovskom književnom stvaralaštvu.

Debitovao je sa svega 16 godina romanom “Zlatna galija”. Nekoliko puta dobijao je najprestižniju poljsku nagradu za naučnu fantastiku “Zajdel”, a za roman “Led” je dobio i Evropsku nagradu za književnost. Djela su mu prevedena na više od deset svjetskih jezika. Teme kojima se najčešće bavi su tehnološki singularitet, nanotehnologija i virtuelna realnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana