Објављен трећи број часописа „Верзал”: Аутентична посвета науци и књизи

Илијана Божић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Нови, трећи број Часописа за културну баштину и науку о књизи „Верзал”, који је покренут у суиздаваштву Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и Филолошког факултета објављен је у Бањалуци.

Уредница часописа „Верзал” и водитељ Фонда библиотека, цјелина и легата у НУБРС Вања Шмуља истакла је да оно што га разликује од других из те области јесте то што он проучава књигу као артефакт и што се бави различитим аспектима феномена књиге. 

- Намјера нам је била да направимо научни, али и поред тога широј публици занимљив часопис у којем би, у складу са његовим насловом, сликом и ријечју, било представљено све оно што би требало да остане записано великим словима - рекла је Шмуља.

У овом броју „Верзала” покренута је едиција „Библиолошке теме”, а уредница ове едиције и библиотекар савјетник у НУБРС Споменка Кузмановић истакла је да је покретање такве едиције у данашње вријеме велики  подухват. 

- До сада су објављене двије књиге, „Шта је библиологија” италијанског аутора Андрее де Пасквалеа, 2021. и „Наука о књизи” бугарског аутора Милене Цветкове 2022. године, а у припреми је превод зборника радова „Умјетност књиге” - додала је она.

Начелник Одјељења за библиографију Народне библиотеке Србије Жарко Војновић објаснио је да у нашој науци из области библиотекарства и информатике одувијек постоји велика празнина која се тиче готово потпуног недостатка библиологије, или науке о књизи. 

- Часопис „Верзал” настао је, између осталог, управо стога како би се та празнина попунила и на тај начин коначно засновале библиолошке студије, као дисциплина која има могућност да повезује различите области науке. Зато у „Верзалу” текстове објављују не толико библиотекари, како је иначе обичај у часописима које издају српске библиотеке, него угледни професори са разних српских универзитета - испричао је Војновић.

Нагласио је да је то пресудно утицало на квалитет часописа чиме је он већ након три броја стекао значајан углед у научној заједници. 

- Напоредо с њим, започета је и библиолошка едиција која би требало да представи достигнућа светске науке о књизи и тако потпомогне утемељење домаће библиологије. Нарочито је значајно што је овај подухват настао у Бањалуци те је тако дошло и до децентрализације наших научних послова, која нам је и те како потребна  -казао је Војновић.

Закључио је да би требало вјеровати да ће све ово остати трајан допринос екипе која се сабрала у вези са овим идејама и да ће то постати узор за слична прегнућа и у Србији.

СМИСАО

Професорица на Универзитету у Источном Сарајеву Радославка Сударушић нагласила је да часопис „Верзал” и њему тематски сродна едиција превода „Библиолошке теме” сачињавају идејно компактан и аутентичан научни пројекат. 

- Промовисање актуелних научних доприноса из области културне баштине и науке о књизи јесте темељни смисао „Верзала”. Иако је двопредметно оријентисан, ипак су прилози у „Верзалу” тематски повезани и лијепо пристају задатој програмској концепцији - казала је Сударушићева и додала да је и након три године излажења, овај издавачки дуо постао препознатљив медиј емитовања најновијих научних постигнућа из области којима је наклоњен.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана