Objavljen treći broj časopisa „Verzal”: Autentična posveta nauci i knjizi

Ilijana Božić
Foto: G.S.

BANjALUKA - Novi, treći broj Časopisa za kulturnu baštinu i nauku o knjizi „Verzal”, koji je pokrenut u suizdavaštvu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i Filološkog fakulteta objavljen je u Banjaluci.

Urednica časopisa „Verzal” i voditelj Fonda biblioteka, cjelina i legata u NUBRS Vanja Šmulja istakla je da ono što ga razlikuje od drugih iz te oblasti jeste to što on proučava knjigu kao artefakt i što se bavi različitim aspektima fenomena knjige. 

- Namjera nam je bila da napravimo naučni, ali i pored toga široj publici zanimljiv časopis u kojem bi, u skladu sa njegovim naslovom, slikom i riječju, bilo predstavljeno sve ono što bi trebalo da ostane zapisano velikim slovima - rekla je Šmulja.

U ovom broju „Verzala” pokrenuta je edicija „Bibliološke teme”, a urednica ove edicije i bibliotekar savjetnik u NUBRS Spomenka Kuzmanović istakla je da je pokretanje takve edicije u današnje vrijeme veliki  poduhvat. 

- Do sada su objavljene dvije knjige, „Šta je bibliologija” italijanskog autora Andree de Paskvalea, 2021. i „Nauka o knjizi” bugarskog autora Milene Cvetkove 2022. godine, a u pripremi je prevod zbornika radova „Umjetnost knjige” - dodala je ona.

Načelnik Odjeljenja za bibliografiju Narodne biblioteke Srbije Žarko Vojnović objasnio je da u našoj nauci iz oblasti bibliotekarstva i informatike oduvijek postoji velika praznina koja se tiče gotovo potpunog nedostatka bibliologije, ili nauke o knjizi. 

- Časopis „Verzal” nastao je, između ostalog, upravo stoga kako bi se ta praznina popunila i na taj način konačno zasnovale bibliološke studije, kao disciplina koja ima mogućnost da povezuje različite oblasti nauke. Zato u „Verzalu” tekstove objavljuju ne toliko bibliotekari, kako je inače običaj u časopisima koje izdaju srpske biblioteke, nego ugledni profesori sa raznih srpskih univerziteta - ispričao je Vojnović.

Naglasio je da je to presudno uticalo na kvalitet časopisa čime je on već nakon tri broja stekao značajan ugled u naučnoj zajednici. 

- Naporedo s njim, započeta je i bibliološka edicija koja bi trebalo da predstavi dostignuća svetske nauke o knjizi i tako potpomogne utemeljenje domaće bibliologije. Naročito je značajno što je ovaj poduhvat nastao u Banjaluci te je tako došlo i do decentralizacije naših naučnih poslova, koja nam je i te kako potrebna  -kazao je Vojnović.

Zaključio je da bi trebalo vjerovati da će sve ovo ostati trajan doprinos ekipe koja se sabrala u vezi sa ovim idejama i da će to postati uzor za slična pregnuća i u Srbiji.

SMISAO

Profesorica na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radoslavka Sudarušić naglasila je da časopis „Verzal” i njemu tematski srodna edicija prevoda „Bibliološke teme” sačinjavaju idejno kompaktan i autentičan naučni projekat. 

- Promovisanje aktuelnih naučnih doprinosa iz oblasti kulturne baštine i nauke o knjizi jeste temeljni smisao „Verzala”. Iako je dvopredmetno orijentisan, ipak su prilozi u „Verzalu” tematski povezani i lijepo pristaju zadatoj programskoj koncepciji - kazala je Sudarušićeva i dodala da je i nakon tri godine izlaženja, ovaj izdavački duo postao prepoznatljiv medij emitovanja najnovijih naučnih postignuća iz oblasti kojima je naklonjen.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana