Ново издање романа Стивена Кинга “Салемово”: Вампирски класик у луксузном паковању

Б. П.
Ново издање романа Стивена Кинга “Салемово”: Вампирски класик у луксузном паковању

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Вулкан” недавно је објавила ново издање романа “Салемово” (1975) краља хорора Стивена Кинга. И овог пута, као и у случају “Алнаријевог” издања из 2009. године, искоришћен је превод Владана Стојановића.

Инспирисан “Дракулом” Брема Стокера, Кинг је овим романом одлучио да исприповиједа сагу о вампирима. Али, за разлику од других вампира које срећемо у свјетској књижевности, Кингови су врло прилагодљиви модерном добу. Главни јунак, писац Бен Мирс, одлучује да се врати у Салемово, мало мјесто гдје је провео четири године свог дјетињства. Ту се спријатељује са наставником по имену Мет Бурк и отпочиње романтичну везу с младом матуранткињом Сузан Нортон. Бен свој најновији роман пише инспирисан напуштеном кућом у којој је имао застрашујуће искуство као дјечак. Међутим, испоставља се да кућа има новог станара, аустријског мигранта по имену Курт Барлов. Интересантно, њега нико никада није видио, а мистериозни догађаји, нестанак дјечака и убиство пса, убрзо откривају језиву истину.

“Салемово” је књига која је 1976. године била номинована за престижну Свјетску награду за фантастику, а 1987. године нашла се у избору часописа “Локус” за најбољи роман фантастике свих времена. Књига је 1979. године добила телевизијску адаптацију у виду мини-серије, која је 1987. године добила наставак назван “Повратак у Салемово”. Током 2004. година изашла је нова серијска адаптација са Робом Ловом у главној улози, а тренутно се спрема филмска адаптација.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана