Novo izdanje romana Stivena Kinga “Salemovo”: Vampirski klasik u luksuznom pakovanju

B. P.
Novo izdanje romana Stivena Kinga “Salemovo”: Vampirski klasik u luksuznom pakovanju

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Vulkan” nedavno je objavila novo izdanje romana “Salemovo” (1975) kralja horora Stivena Kinga. I ovog puta, kao i u slučaju “Alnarijevog” izdanja iz 2009. godine, iskorišćen je prevod Vladana Stojanovića.

Inspirisan “Drakulom” Brema Stokera, King je ovim romanom odlučio da ispripovijeda sagu o vampirima. Ali, za razliku od drugih vampira koje srećemo u svjetskoj književnosti, Kingovi su vrlo prilagodljivi modernom dobu. Glavni junak, pisac Ben Mirs, odlučuje da se vrati u Salemovo, malo mjesto gdje je proveo četiri godine svog djetinjstva. Tu se sprijateljuje sa nastavnikom po imenu Met Burk i otpočinje romantičnu vezu s mladom maturantkinjom Suzan Norton. Ben svoj najnoviji roman piše inspirisan napuštenom kućom u kojoj je imao zastrašujuće iskustvo kao dječak. Međutim, ispostavlja se da kuća ima novog stanara, austrijskog migranta po imenu Kurt Barlov. Interesantno, njega niko nikada nije vidio, a misteriozni događaji, nestanak dječaka i ubistvo psa, ubrzo otkrivaju jezivu istinu.

“Salemovo” je knjiga koja je 1976. godine bila nominovana za prestižnu Svjetsku nagradu za fantastiku, a 1987. godine našla se u izboru časopisa “Lokus” za najbolji roman fantastike svih vremena. Knjiga je 1979. godine dobila televizijsku adaptaciju u vidu mini-serije, koja je 1987. godine dobila nastavak nazvan “Povratak u Salemovo”. Tokom 2004. godina izašla je nova serijska adaptacija sa Robom Lovom u glavnoj ulozi, a trenutno se sprema filmska adaptacija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana