Ново издање култне књиге Мирослава Мике Антића: “Гарави сокак” у мјесецу пјесниковог рођендана

Александра Глишић
Ново издање култне књиге Мирослава Мике Антића: “Гарави сокак” у мјесецу пјесниковог рођендана

БЕОГРАД - Култна књига “Гарави сокак” Мирослава Мике Антића доживјела је ново издање захваљујући београдској “Лагуни”, а пред читаоцима ће се појавити до краја овог мјесеца.

Мика Антић, рођен 14. марта 1932, до краја живота, 1986. године, објавио је више од тридесет књига, а његова дјела омиљена су читаоцима различитих генерација.

Издавач подсјећа да је Антић “Гарави сокак” посветио младом Рому Милету Дилеји, кога су фашисти једне ноћи одвели и стријељали, а сахрањен је 1942. близу Панчева у заједничку гробницу безимених жртава.

- “Гарави сокак” је тињајући венац слика о одрастању и пребогатој немаштини, о болној срећи и гутању судбине, о алхемији туге и космичкој радости. Богата потресним лирским обртима, ово је јединствена збирка у опусу оригиналног песника - саопштио је издавач.

Мика Антић написао је и своју биографију.

- Рођен сам 1932. године у северном Банату, у селу Мокрину, где сам ишао у основну школу. У гимназију сам ишао у Кикинди и Панчеву, а студирао у Београду. Живим у Новом Саду. То је чиста моја биографија. У ствари, ја свима кажем да праву биографију, онакву какву бих желео, још немам, и поред толико књига које сам написао, слика које сам излагао, филмова које сам снимио, драмских текстова, репортажа у новинама... Сваког јутра пожелим да почнем једну одличну биографију, која би послужила, ако никоме другом, бар ђацима у школи, јер они, нажалост, морају да уче и живот писца - записао је пјесник.

Његова прва пјесма “Мајка” објављена је у часопису “Младост” 1948. године, док је прву збирку пјесама “Испричано са прољећа” објавио двије године касније. Након тога објавио је много књига: “Плаво небо”, “Рождество твоје”, Насмејани свет”, “Псовке нежности”, “Последња бајка”, “Шашава књига”, “Гарави сокак”, Ходајући на рукама”, “Хороскоп”, “Тако замишљам небо”, “Издајство лирике” и многе друге.

Концерт за “1001 бубањ” је љубавна поезија за одрасле, као што су то и многе друге збирке пјесама које је објављивао, између осталих, “Мит о птици” и “Савршенство ватре”. У прози је писао романе “Свети вјетар” и “Степенице страха”, као и драмске текстове “Женидба на оглас”, “Парастос у белом”, “Отужни марш”, “Повечерје”, Рт Добре Наде”.

Многе од својих драма сам је поставио на позорницу, а неке су урађене у облику радио-драма. Велику популарност и извођење у Паризу имале су драме “Парастос” и “Отужни марш”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана