Novo izdanje kultne knjige Miroslava Mike Antića: “Garavi sokak” u mjesecu pjesnikovog rođendana

Aleksandra Glišić
Novo izdanje kultne knjige Miroslava Mike Antića: “Garavi sokak” u mjesecu pjesnikovog rođendana

BEOGRAD - Kultna knjiga “Garavi sokak” Miroslava Mike Antića doživjela je novo izdanje zahvaljujući beogradskoj “Laguni”, a pred čitaocima će se pojaviti do kraja ovog mjeseca.

Mika Antić, rođen 14. marta 1932, do kraja života, 1986. godine, objavio je više od trideset knjiga, a njegova djela omiljena su čitaocima različitih generacija.

Izdavač podsjeća da je Antić “Garavi sokak” posvetio mladom Romu Miletu Dileji, koga su fašisti jedne noći odveli i strijeljali, a sahranjen je 1942. blizu Pančeva u zajedničku grobnicu bezimenih žrtava.

- “Garavi sokak” je tinjajući venac slika o odrastanju i prebogatoj nemaštini, o bolnoj sreći i gutanju sudbine, o alhemiji tuge i kosmičkoj radosti. Bogata potresnim lirskim obrtima, ovo je jedinstvena zbirka u opusu originalnog pesnika - saopštio je izdavač.

Mika Antić napisao je i svoju biografiju.

- Rođen sam 1932. godine u severnom Banatu, u selu Mokrinu, gde sam išao u osnovnu školu. U gimnaziju sam išao u Kikindi i Pančevu, a studirao u Beogradu. Živim u Novom Sadu. To je čista moja biografija. U stvari, ja svima kažem da pravu biografiju, onakvu kakvu bih želeo, još nemam, i pored toliko knjiga koje sam napisao, slika koje sam izlagao, filmova koje sam snimio, dramskih tekstova, reportaža u novinama... Svakog jutra poželim da počnem jednu odličnu biografiju, koja bi poslužila, ako nikome drugom, bar đacima u školi, jer oni, nažalost, moraju da uče i život pisca - zapisao je pjesnik.

Njegova prva pjesma “Majka” objavljena je u časopisu “Mladost” 1948. godine, dok je prvu zbirku pjesama “Ispričano sa proljeća” objavio dvije godine kasnije. Nakon toga objavio je mnogo knjiga: “Plavo nebo”, “Roždestvo tvoje”, Nasmejani svet”, “Psovke nežnosti”, “Poslednja bajka”, “Šašava knjiga”, “Garavi sokak”, Hodajući na rukama”, “Horoskop”, “Tako zamišljam nebo”, “Izdajstvo lirike” i mnoge druge.

Koncert za “1001 bubanj” je ljubavna poezija za odrasle, kao što su to i mnoge druge zbirke pjesama koje je objavljivao, između ostalih, “Mit o ptici” i “Savršenstvo vatre”. U prozi je pisao romane “Sveti vjetar” i “Stepenice straha”, kao i dramske tekstove “Ženidba na oglas”, “Parastos u belom”, “Otužni marš”, “Povečerje”, Rt Dobre Nade”.

Mnoge od svojih drama sam je postavio na pozornicu, a neke su urađene u obliku radio-drama. Veliku popularnost i izvođenje u Parizu imale su drame “Parastos” i “Otužni marš”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana