Ново издање Агате Кристи на српском језику: “Убиство Роџера Акројда” магнет за читаоце

Александра Глишић
Ново издање Агате Кристи на српском језику: “Убиство Роџера Акројда” магнет за читаоце

БАЊАЛУКА - Књига “Убиство Роџера Акројда” Агате Кристи, која је проглашена за најбољи крими роман свих времена, не престаје да привлачи читаоце, а овог мјесеца доживјеће ново издање на српском језику.

Овај роман славне ауторке, чија су дјела штампана у милијарду примјерака на енглеском језику и још милијарду у преводу на стотину других језика, објавиће београдска “Лагуна”.

Познато је да једино Библија и књижевни опус Виљема Шекспира премашују укупни тираж дјела Агате Кристи.

- Роман “Убиство Роџера Акројда” показао је чисту генијалност Агате Кристи. Роџер Акројд је био човек који је превише знао. Знао је да је жена коју воли отровала свог првог мужа. Знао је да њу неко уцјењује, а сада зна и да је она себи одузела живот. Ускоро ће му вечерњом поштом стићи одговор на питање ко је тајновити уцењивач. Али Акројд је умро пре него што је стигао да доврши читање поруке - убоден је у врат док је седио у фотељи у својој радној соби - навели су из “Лагуне”.

“Истина је, ма колико ружна била, увијек необична и лијепа онима који за њом трагају”, ријечи су детектива Херкула Поароа које изговара у овом роману.

Кристијева је написала осамдесет детективских романа и збирки прича, деветнаест позоришних комада, два мемоарска дјела и шест љубавних романа под псеудонимом Мери Вестмакот.

Међу њеним дјелима издваја се “Мишоловка”, која је само у Лондону играна без прекида више од 30 година на позоришној сцени. Била је извођена 9.000 пута, а у свијету је имала више од 20.000 извођења и траје дуже од 50 година.

Такође, неколико десетина филмова и ТВ серија је снимљено по мотивима романа Агате Кристи. У писању детективске прозе први пут се опробала док је за вријеме Првог свјетског рата радила у једном болничком диспанзеру.

Већ у свом првенцу, насловљеном “Тајанствени догађај у Стајлсу”, створила је сада легендарног Херкула Поароа. Затим је у роману “Убиство у парохијском двору”, објављеном 1930. године, увела међу читаоцима много вољену госпођицу Џејн Марпл.

Од осталих ликова који се појављују у више њених романа су Томи и Мрвица Бересфорд, приватни детектив Паркер Пајн и детективи Скотланд јарда виши инспектор Батл и инспектор Џап.

Путописи из егзотичних крајева

Са бројних путовања по егзотичним крајевима Агата Кристи се враћала пуна утисака, па су тако настале и неке књиге путописа. Писала је и пјесме, које су објављене у двије збирке поезије. Годину дана након смрти ове књижевнице, 1977, објављена је њена “Аутобиографија”, која је настајала годинама уназад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана