Novo izdanje Agate Kristi na srpskom jeziku: “Ubistvo Rodžera Akrojda” magnet za čitaoce

Aleksandra Glišić
Novo izdanje Agate Kristi na srpskom jeziku: “Ubistvo Rodžera Akrojda” magnet za čitaoce

BANjALUKA - Knjiga “Ubistvo Rodžera Akrojda” Agate Kristi, koja je proglašena za najbolji krimi roman svih vremena, ne prestaje da privlači čitaoce, a ovog mjeseca doživjeće novo izdanje na srpskom jeziku.

Ovaj roman slavne autorke, čija su djela štampana u milijardu primjeraka na engleskom jeziku i još milijardu u prevodu na stotinu drugih jezika, objaviće beogradska “Laguna”.

Poznato je da jedino Biblija i književni opus Viljema Šekspira premašuju ukupni tiraž djela Agate Kristi.

- Roman “Ubistvo Rodžera Akrojda” pokazao je čistu genijalnost Agate Kristi. Rodžer Akrojd je bio čovek koji je previše znao. Znao je da je žena koju voli otrovala svog prvog muža. Znao je da nju neko ucjenjuje, a sada zna i da je ona sebi oduzela život. Uskoro će mu večernjom poštom stići odgovor na pitanje ko je tajnoviti ucenjivač. Ali Akrojd je umro pre nego što je stigao da dovrši čitanje poruke - uboden je u vrat dok je sedio u fotelji u svojoj radnoj sobi - naveli su iz “Lagune”.

“Istina je, ma koliko ružna bila, uvijek neobična i lijepa onima koji za njom tragaju”, riječi su detektiva Herkula Poaroa koje izgovara u ovom romanu.

Kristijeva je napisala osamdeset detektivskih romana i zbirki priča, devetnaest pozorišnih komada, dva memoarska djela i šest ljubavnih romana pod pseudonimom Meri Vestmakot.

Među njenim djelima izdvaja se “Mišolovka”, koja je samo u Londonu igrana bez prekida više od 30 godina na pozorišnoj sceni. Bila je izvođena 9.000 puta, a u svijetu je imala više od 20.000 izvođenja i traje duže od 50 godina.

Takođe, nekoliko desetina filmova i TV serija je snimljeno po motivima romana Agate Kristi. U pisanju detektivske proze prvi put se oprobala dok je za vrijeme Prvog svjetskog rata radila u jednom bolničkom dispanzeru.

Već u svom prvencu, naslovljenom “Tajanstveni događaj u Stajlsu”, stvorila je sada legendarnog Herkula Poaroa. Zatim je u romanu “Ubistvo u parohijskom dvoru”, objavljenom 1930. godine, uvela među čitaocima mnogo voljenu gospođicu Džejn Marpl.

Od ostalih likova koji se pojavljuju u više njenih romana su Tomi i Mrvica Beresford, privatni detektiv Parker Pajn i detektivi Skotland jarda viši inspektor Batl i inspektor Džap.

Putopisi iz egzotičnih krajeva

Sa brojnih putovanja po egzotičnim krajevima Agata Kristi se vraćala puna utisaka, pa su tako nastale i neke knjige putopisa. Pisala je i pjesme, koje su objavljene u dvije zbirke poezije. Godinu dana nakon smrti ove književnice, 1977, objavljena je njena “Autobiografija”, koja je nastajala godinama unazad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana