Нови роман Сали Руни “Бајни свете, где си ти?” као свјетски феномен: Књижевност која осваја планету

Миланка Митрић/агенције
Нови роман Сали Руни “Бајни свете, где си ти?” као свјетски феномен: Књижевност која осваја планету

ЛОНДОН - Ирска ауторка Сали Руни једна је од најпопуларнијих и најзапаженијих свјетских књижевница тренутно, а њен нови роман “Бајни свете, где си ти?” већ седмицама је једна од најтраженијих књига широм свијета.

Овој књизи посвећене су посебне мале радње отваране да би продавале само њу, посвећени су јој мурали, направљена огромна кампања која је привлачила све љубитеље њених дјела и привукла нове.

Улице Лондона биле су обојене шаренилом попут онога на корицама књиге, а продавани су и разни беџеви, илустрације, сви инспирисани дјелом и ликовима из романа, што га је већ сада учинило популарнијим од њених претходних, такође успјешних дјела “Разговори с пријатељима” и “Нормални људи”.

Осим тога, о овом роману је објављено критика више него икад, и са свих страна свијета и читаоци и критичари као да се јагме не би ли свако добио дио књижевног колача који је створила Рунијева.

- “Бајни свете, где си ти?” је за сада најбољи роман Сали Руни. Забаван и паметан, препун секса и љубави и људи који раде све на томе да створе што боље везе између себе - назначио је Брендон Тејлор у критици “Њујорк тајмса”.

У фокусу романа је пријатељство између Алис, младе књижевнице, која се након слома коме је у великој мјери допринос дао њен изненадни и велики успјех повукла да живи у мало мјесто на обали, и Ајлин, уреднице у књижевном магазину из Даблина.

- Њихове љубавне везе - Алис са Феликсом, радником у локалном складишту, и Ајлин са Сајмоном, пријатељем од детињства - сасвим својствено Сали Руни, препуне су успона и падова, страсти и очаја, нежности и увреда, потпуне блискости и неразумевања - наводи “Геопоетика”, која је роман објавила на српском језику, а за превод је била задужена Јелена Лазић.

О дјелу су критике писали магазини “Гардијан”, “Вашингтон пост”, “Атлантик”, “Индипендент” и многи други.

- Сали Руни је за кратко време изузетно млада постигла велики успех. Она је до сада објавила само три романа, у ствари могли бисмо рећи да је тај огроман успех остварила само са прва два “Разговори са пријатељима” и “Нормални људи”, а трећи је тек сада изашао. У Великој Британији је владало велико интересовање какво пореде само са серијалом “Харија Потера” својевремено. Поред тога, маркетиншки стручњаци у Великој Британији рекли су да је то отприлике као када састав “U2” објави нови албум или изађе нови филм о Џејмсу Бонду - навела је за “Н1” Јасна Новаков Сибиновић из “Геопоетике”, говорећи управо о феномену Сали Руни.

Она сматра да је специфична ситуација која се створила око самог имена Сали Руни, што је везано за њен таленат, али и за тренутак у којем се појавила.

- Имала је и среће. Теме којима се бави су свакако актуелне и морамо признати да се можемо и запитати да ли је тајна успеха и у томе што пише на енглеском језику, и да ли би можда нека књижевница која пише на српском или неком другом европском језику постигла такав успех као што је Сали Руни - сматра она и додаје да је позитивно то што се роман на српском језику појавио у истом мјесецу када и оригинално издање у Великој Британији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана