Novi roman Sali Runi “Bajni svete, gde si ti?” kao svjetski fenomen: Književnost koja osvaja planetu

Milanka Mitrić/agencije
Novi roman Sali Runi “Bajni svete, gde si ti?” kao svjetski fenomen: Književnost koja osvaja planetu

LONDON - Irska autorka Sali Runi jedna je od najpopularnijih i najzapaženijih svjetskih književnica trenutno, a njen novi roman “Bajni svete, gde si ti?” već sedmicama je jedna od najtraženijih knjiga širom svijeta.

Ovoj knjizi posvećene su posebne male radnje otvarane da bi prodavale samo nju, posvećeni su joj murali, napravljena ogromna kampanja koja je privlačila sve ljubitelje njenih djela i privukla nove.

Ulice Londona bile su obojene šarenilom poput onoga na koricama knjige, a prodavani su i razni bedževi, ilustracije, svi inspirisani djelom i likovima iz romana, što ga je već sada učinilo popularnijim od njenih prethodnih, takođe uspješnih djela “Razgovori s prijateljima” i “Normalni ljudi”.

Osim toga, o ovom romanu je objavljeno kritika više nego ikad, i sa svih strana svijeta i čitaoci i kritičari kao da se jagme ne bi li svako dobio dio književnog kolača koji je stvorila Runijeva.

- “Bajni svete, gde si ti?” je za sada najbolji roman Sali Runi. Zabavan i pametan, prepun seksa i ljubavi i ljudi koji rade sve na tome da stvore što bolje veze između sebe - naznačio je Brendon Tejlor u kritici “Njujork tajmsa”.

U fokusu romana je prijateljstvo između Alis, mlade književnice, koja se nakon sloma kome je u velikoj mjeri doprinos dao njen iznenadni i veliki uspjeh povukla da živi u malo mjesto na obali, i Ajlin, urednice u književnom magazinu iz Dablina.

- Njihove ljubavne veze - Alis sa Feliksom, radnikom u lokalnom skladištu, i Ajlin sa Sajmonom, prijateljem od detinjstva - sasvim svojstveno Sali Runi, prepune su uspona i padova, strasti i očaja, nežnosti i uvreda, potpune bliskosti i nerazumevanja - navodi “Geopoetika”, koja je roman objavila na srpskom jeziku, a za prevod je bila zadužena Jelena Lazić.

O djelu su kritike pisali magazini “Gardijan”, “Vašington post”, “Atlantik”, “Indipendent” i mnogi drugi.

- Sali Runi je za kratko vreme izuzetno mlada postigla veliki uspeh. Ona je do sada objavila samo tri romana, u stvari mogli bismo reći da je taj ogroman uspeh ostvarila samo sa prva dva “Razgovori sa prijateljima” i “Normalni ljudi”, a treći je tek sada izašao. U Velikoj Britaniji je vladalo veliko interesovanje kakvo porede samo sa serijalom “Harija Potera” svojevremeno. Pored toga, marketinški stručnjaci u Velikoj Britaniji rekli su da je to otprilike kao kada sastav “U2” objavi novi album ili izađe novi film o Džejmsu Bondu - navela je za “N1” Jasna Novakov Sibinović iz “Geopoetike”, govoreći upravo o fenomenu Sali Runi.

Ona smatra da je specifična situacija koja se stvorila oko samog imena Sali Runi, što je vezano za njen talenat, ali i za trenutak u kojem se pojavila.

- Imala je i sreće. Teme kojima se bavi su svakako aktuelne i moramo priznati da se možemo i zapitati da li je tajna uspeha i u tome što piše na engleskom jeziku, i da li bi možda neka književnica koja piše na srpskom ili nekom drugom evropskom jeziku postigla takav uspeh kao što je Sali Runi - smatra ona i dodaje da je pozitivno to što se roman na srpskom jeziku pojavio u istom mjesecu kada i originalno izdanje u Velikoj Britaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana