Њемачка ауторка Џени Ерпенбек добитник Међународне Букерове награде

Танјуг
Њемачка ауторка Џени Ерпенбек добитник Међународне Букерове награде

ЛОНДОН - Њемачка ауторка Џени Ерпенбек и преводилац Михаел Хофман освојили су Међународну Букерову награду за роман "Каирос", причу о љубавној вези током посљедњих година постојања Источне Њемачке.

Књига прати деструктивну љубавну везу између 19-годишње студенткиње  и ожењеног мушкарца у 50-им годинама који се упознају у аутобусу у источном Берлину 1986. године.

Њихов однос постаје отјелотворење „сломљеног идеализма“ Њемачке Демократске Републике и коначног „распада читавог политичког система“.

Роман је побиједио пет других финалиста, изабраних од 149 пријављених романа за награду која се додељује за белетристику из цијелог света преведену на енглески и објављену у Великој Британији или Ирској.

Новчана награда од 50.000 фунти (58.507 евра) подијељена је између аутора и преводиоца, преноси АП.

Међународна Букерова награда се додељује сваке године, као и Букерова награда за белетристику на енглеском језику, која ће бити додијељена на јесен.

Ерпенбек (57) је рођена и одрасла у Источном Берлину, главном граду   Источне Њемачке док та земља није нестала уједињењем Немачке 1990. године.

 Хофман (66) је први мушки преводилац који је освојио Међународну Букерову награду откако је почела да се додјељује у садашњем облику 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана