Njemačka autorka Dženi Erpenbek dobitnik Međunarodne Bukerove nagrade

Tanjug
Njemačka autorka Dženi Erpenbek dobitnik Međunarodne Bukerove nagrade

LONDON - Njemačka autorka Dženi Erpenbek i prevodilac Mihael Hofman osvojili su Međunarodnu Bukerovu nagradu za roman "Kairos", priču o ljubavnoj vezi tokom posljednjih godina postojanja Istočne Njemačke.

Knjiga prati destruktivnu ljubavnu vezu između 19-godišnje studentkinje  i oženjenog muškarca u 50-im godinama koji se upoznaju u autobusu u istočnom Berlinu 1986. godine.

Njihov odnos postaje otjelotvorenje „slomljenog idealizma“ Njemačke Demokratske Republike i konačnog „raspada čitavog političkog sistema“.

Roman je pobijedio pet drugih finalista, izabranih od 149 prijavljenih romana za nagradu koja se dodeljuje za beletristiku iz cijelog sveta prevedenu na engleski i objavljenu u Velikoj Britaniji ili Irskoj.

Novčana nagrada od 50.000 funti (58.507 evra) podijeljena je između autora i prevodioca, prenosi AP.

Međunarodna Bukerova nagrada se dodeljuje svake godine, kao i Bukerova nagrada za beletristiku na engleskom jeziku, koja će biti dodijeljena na jesen.

Erpenbek (57) je rođena i odrasla u Istočnom Berlinu, glavnom gradu   Istočne Njemačke dok ta zemlja nije nestala ujedinjenjem Nemačke 1990. godine.

 Hofman (66) je prvi muški prevodilac koji je osvojio Međunarodnu Bukerovu nagradu otkako je počela da se dodjeljuje u sadašnjem obliku 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana