Најишчекиванија остварења свјетских режисера у овој години: Од “Пинокија” до “Сјеверњака”

Приредила: Миланка Митрић/агенције
Најишчекиванија остварења свјетских режисера у овој години: Од “Пинокија” до “Сјеверњака”

БАЊАЛУКА - Протекле двије године промијениле су све сфере живота, одразиле се на читав свијет, друштво, политику, свијест појединца, утицале на умјетност, културу и све области човјековог дјеловања.

Након затварања и поновног отварања установа културе те помјерања фестивала, ограничавање броја посјетилаца на догађајима, прекид снимања филмова и серија или снимање уз ограничења, само су дио промјена које су наступиле, а које су сада постале дио свакодневне праксе. То се, наравно, посебно одразило на кинематографију, али, упркос томе, прошла година била је испуњена квалитетним филмским и серијским остварењима, а судећи по подацима одређених свјетских сајтова посвећених филмовима, 2022. би могла да буде и боља.

Један од сајтова посвећених прегледу филмова који нам стижу ове године је “Дедлајн”, који је направио избор од неколико филмова који би могли да обиљеже ову годину, а ми смо издвојили њих неколико. Изабрана остварења представљају углавном повратак познатих режисера чији филмови су обиљежили протеклу, али и неколико ранијих година.

“Сјеверњак”

Режисер Роберт Егерс, познат по филмовима “Светионик” и “Вјештица”, ове године обожаваоцима доноси филм “Сјеверњак”, чија прича је смјештена у 10. вијек и који би, по процјени критичара, могао да буде филм који ће обиљежити годину. У филму играју Александер Скарсгорд, Ања Тејлор-Џој, Итан Хок, Никол Кидман и Вилијам Дафо.

“Рекла је”

Редитељка Марија Шредер у новом филму “Рекла је” обрадила је тему сексуалног злостављања жена од стране Харвија Вајнстина.
Радња прати новинарке “Њујорк тајмса” Џоди Кантор и Меган Твоуни, које су свијету донијеле једну од најзначајнијих прича у овом миленијуму.

У главним улогама играју Зои Казан и Кери Малиган.

 

 

“Пинокио”

Један од најпознатијих свјетских режисера Гиљермо дел Торо ове године доноси нову верзију приче о Пинокију. Овај филм, посвећен познатој дрвеној лутки, нешто је што је овај режисер планирао да реализује деценијама.

У филму глуме Грегори Ман, Јуан Мекгрегор, Кејт Бланчет и Тилда Свинтон.

“Бардо”

Оскаровац Алехандро Гонзалес Ињариту ове године свијету ће представити филм “Бардо”. У фокусу приче је познати новинар и режисер, који се враћа у родни град, не би ли се суочио са сопственим идентитетом, сјећањима, прошлошћу и садашњошћу. У овом остварењу играју Гриселда Сицилијани, Грентам Колман, Данијел Хименез и други.

“Бијела бука”

,Након успјешног филма “Брачна прича” режисер Ноа Баумбак ове године враћа се адаптацијом романа Дона Делила “Бијела бука”. Прича прати професора Џека Гладнија, који је постао познат по томе што је покренуо истраживачке студије о Адолфу Хитлеру.

У филму глуме Адам Драјвер, Грета Гервиг и други.

“Јаднице”

Оскаровац Јоргос Лантимос, познат по филмовима “Миљеница, “Убиство светог јелена” и “Јастог”, ове године свијету ће представити нови филм - “Јаднице”. Радња филма прати причу о младој дами (у викторијанској Енглеској), коју у живот враћа ексцентрични научник.

У филму глуме Ема Стоун, Виљем Дефо, Марк Рафало и други.

“Злочини будућности”  

Канадски режисер Дејвид Кроненберг режији се вратио након осам година (и филма из “Мапе до звијезда) и то с филмом “Злочини будућности”, чија радња прати будућност у којој човјечанство покушава да се адаптира на ново, синтетичко окружење.

У овом филму играју Виго Мортенсен, Лија Седу, Кристен Стјуарт и други.

“Пут вјетра”

 Нови филм Теренса Малика (“Танка црвена линија”, “Дрво живота”), пратиће причу о животу Исуса Христа и носиће назив “Пут вјетра”, од којег и публика и критика већ има велика очекивања.

Главну улогу у филму игра Гези Рериг, а осим њега у остварењу играју Марк Рајленс, Ејдан Тарнер, Маријас Шоенертс и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана