Najiščekivanija ostvarenja svjetskih režisera u ovoj godini: Od “Pinokija” do “Sjevernjaka”

Priredila: Milanka Mitrić/agencije
Najiščekivanija ostvarenja svjetskih režisera u ovoj godini: Od “Pinokija” do “Sjevernjaka”

BANjALUKA - Protekle dvije godine promijenile su sve sfere života, odrazile se na čitav svijet, društvo, politiku, svijest pojedinca, uticale na umjetnost, kulturu i sve oblasti čovjekovog djelovanja.

Nakon zatvaranja i ponovnog otvaranja ustanova kulture te pomjeranja festivala, ograničavanje broja posjetilaca na događajima, prekid snimanja filmova i serija ili snimanje uz ograničenja, samo su dio promjena koje su nastupile, a koje su sada postale dio svakodnevne prakse. To se, naravno, posebno odrazilo na kinematografiju, ali, uprkos tome, prošla godina bila je ispunjena kvalitetnim filmskim i serijskim ostvarenjima, a sudeći po podacima određenih svjetskih sajtova posvećenih filmovima, 2022. bi mogla da bude i bolja.

Jedan od sajtova posvećenih pregledu filmova koji nam stižu ove godine je “Dedlajn”, koji je napravio izbor od nekoliko filmova koji bi mogli da obilježe ovu godinu, a mi smo izdvojili njih nekoliko. Izabrana ostvarenja predstavljaju uglavnom povratak poznatih režisera čiji filmovi su obilježili proteklu, ali i nekoliko ranijih godina.

“Sjevernjak”

Režiser Robert Egers, poznat po filmovima “Svetionik” i “Vještica”, ove godine obožavaocima donosi film “Sjevernjak”, čija priča je smještena u 10. vijek i koji bi, po procjeni kritičara, mogao da bude film koji će obilježiti godinu. U filmu igraju Aleksander Skarsgord, Anja Tejlor-Džoj, Itan Hok, Nikol Kidman i Vilijam Dafo.

“Rekla je”

Rediteljka Marija Šreder u novom filmu “Rekla je” obradila je temu seksualnog zlostavljanja žena od strane Harvija Vajnstina.
Radnja prati novinarke “Njujork tajmsa” Džodi Kantor i Megan Tvouni, koje su svijetu donijele jednu od najznačajnijih priča u ovom milenijumu.

U glavnim ulogama igraju Zoi Kazan i Keri Maligan.

 

 

“Pinokio”

Jedan od najpoznatijih svjetskih režisera Giljermo del Toro ove godine donosi novu verziju priče o Pinokiju. Ovaj film, posvećen poznatoj drvenoj lutki, nešto je što je ovaj režiser planirao da realizuje decenijama.

U filmu glume Gregori Man, Juan Mekgregor, Kejt Blančet i Tilda Svinton.

“Bardo”

Oskarovac Alehandro Gonzales Injaritu ove godine svijetu će predstaviti film “Bardo”. U fokusu priče je poznati novinar i režiser, koji se vraća u rodni grad, ne bi li se suočio sa sopstvenim identitetom, sjećanjima, prošlošću i sadašnjošću. U ovom ostvarenju igraju Griselda Sicilijani, Grentam Kolman, Danijel Himenez i drugi.

“Bijela buka”

,Nakon uspješnog filma “Bračna priča” režiser Noa Baumbak ove godine vraća se adaptacijom romana Dona Delila “Bijela buka”. Priča prati profesora Džeka Gladnija, koji je postao poznat po tome što je pokrenuo istraživačke studije o Adolfu Hitleru.

U filmu glume Adam Drajver, Greta Gervig i drugi.

“Jadnice”

Oskarovac Jorgos Lantimos, poznat po filmovima “Miljenica, “Ubistvo svetog jelena” i “Jastog”, ove godine svijetu će predstaviti novi film - “Jadnice”. Radnja filma prati priču o mladoj dami (u viktorijanskoj Engleskoj), koju u život vraća ekscentrični naučnik.

U filmu glume Ema Stoun, Viljem Defo, Mark Rafalo i drugi.

“Zločini budućnosti”  

Kanadski režiser Dejvid Kronenberg režiji se vratio nakon osam godina (i filma iz “Mape do zvijezda) i to s filmom “Zločini budućnosti”, čija radnja prati budućnost u kojoj čovječanstvo pokušava da se adaptira na novo, sintetičko okruženje.

U ovom filmu igraju Vigo Mortensen, Lija Sedu, Kristen Stjuart i drugi.

“Put vjetra”

 Novi film Terensa Malika (“Tanka crvena linija”, “Drvo života”), pratiće priču o životu Isusa Hrista i nosiće naziv “Put vjetra”, od kojeg i publika i kritika već ima velika očekivanja.

Glavnu ulogu u filmu igra Gezi Rerig, a osim njega u ostvarenju igraju Mark Rajlens, Ejdan Tarner, Marijas Šoenerts i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana