Награда “Станко Ракита” Игору Мијатовићу за збирку “Пера пуж”

Г.С.
Награда “Станко Ракита” Игору Мијатовићу за збирку “Пера пуж”

БАЊАЛУКА - Награда “Станко Ракита” за најбољу књигу за дјецу и младе објављену на српском језику у 2022. години припала је Игору Мијатовићу за збирку пјесама “Пера пуж” у издању УГ Креативни центар “Само тако” Бањалука.

Одлучио је то жири у саставу Златко Јурић (предсједник), Миладин Берић и Јово Чулић (чланови), разматрајући књиге које су, осим Мијатовићеве, ушле у ужи избор, а то су: “Не вјеруј ми да је кобајаги” Милене Дрпе, “Пролећна журба са вилом Ђурђицом” Жељане Радојичић Лукић и “Песме по шаву скројене” Бојане Ступар.

- Збирка пјесама “Пера пуж” Игора Мијатовића својом цјеловитошћу, богатством пјесничких слика и иновативношћу издваја се међу књигама приспјелим на конкурс за књижевну награду “Станко Ракита”. Тематски и мотивски ове пјесме су везане за живот пужа, од његовог рођења, дјетињства, одрастања, заљубљивања и вјечите тежње за бржим кретањем, опстанком и битисањем у судбинском свијету мекушаца. Вјешто употребљавајући персонификацију, хумор и игру, на басновит начин пјесник гради свијет пужева, микрокосмос у коме се одражава и живот дјетета, односно човјека у савременом свијету - биљежи жири о овом дјелу.

Како жири објашњава, Мијатовић, ослањајући се на књижевне претходнике, мајсторе богатог стиха, првенствено на Љубивоја Ршумовића, вјешто употребљава ритам, риму, ономатопеју и друга изражајна средства којима се постиже мелодичност и експресивност пјесничког језика, и на тај начин сугестивно и упечатљиво дјелује на читаоца.

Награда се састоји од повеље и новчаног износа, а додјељује је Бањалучка подружница Удружења књижевника Републике Српске.

Датум и мјесто уручења награде биће накнадно објављени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана