Nagrada “Stanko Rakita” Igoru Mijatoviću za zbirku “Pera puž”

G.S.
Nagrada “Stanko Rakita” Igoru Mijatoviću za zbirku “Pera puž”

BANjALUKA - Nagrada “Stanko Rakita” za najbolju knjigu za djecu i mlade objavljenu na srpskom jeziku u 2022. godini pripala je Igoru Mijatoviću za zbirku pjesama “Pera puž” u izdanju UG Kreativni centar “Samo tako” Banjaluka.

Odlučio je to žiri u sastavu Zlatko Jurić (predsjednik), Miladin Berić i Jovo Čulić (članovi), razmatrajući knjige koje su, osim Mijatovićeve, ušle u uži izbor, a to su: “Ne vjeruj mi da je kobajagi” Milene Drpe, “Prolećna žurba sa vilom Đurđicom” Željane Radojičić Lukić i “Pesme po šavu skrojene” Bojane Stupar.

- Zbirka pjesama “Pera puž” Igora Mijatovića svojom cjelovitošću, bogatstvom pjesničkih slika i inovativnošću izdvaja se među knjigama prispjelim na konkurs za književnu nagradu “Stanko Rakita”. Tematski i motivski ove pjesme su vezane za život puža, od njegovog rođenja, djetinjstva, odrastanja, zaljubljivanja i vječite težnje za bržim kretanjem, opstankom i bitisanjem u sudbinskom svijetu mekušaca. Vješto upotrebljavajući personifikaciju, humor i igru, na basnovit način pjesnik gradi svijet puževa, mikrokosmos u kome se odražava i život djeteta, odnosno čovjeka u savremenom svijetu - bilježi žiri o ovom djelu.

Kako žiri objašnjava, Mijatović, oslanjajući se na književne prethodnike, majstore bogatog stiha, prvenstveno na Ljubivoja Ršumovića, vješto upotrebljava ritam, rimu, onomatopeju i druga izražajna sredstva kojima se postiže melodičnost i ekspresivnost pjesničkog jezika, i na taj način sugestivno i upečatljivo djeluje na čitaoca.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa, a dodjeljuje je Banjalučka podružnica Udruženja književnika Republike Srpske.

Datum i mjesto uručenja nagrade biće naknadno objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana