Награда “Пелагићев рунолист” Мирку Вуковићу: Признање које је пронашло писца

Б. П.
Награда “Пелагићев рунолист” Мирку Вуковићу: Признање које је пронашло писца

БАЊАЛУКА - Награда “Пелагићев рунолист” за 2021. годину додијељена је бањалучком књижевнику Мирку Вуковићу.

Одлуку о признању, које додјељује књижевна заједница “Васо Пелагић”, донио је жири у саставу Ранко Прерадовић, предсједник и чланови жирија Новица Телебак и Душко Ж. Поповић, који су истакли Вуковићев књижевни и полемички допринос културној сцени Републике Српске.

- Угледни књижевни стваралац, првенствено пјесник, али и теоретичар и критичар, марљиво је за доста кратко вријеме остварио завидан стваралачки опус. Истовремено, као ликовни стваралац, здушно се брине о графичком изгледу књига, бдијући над сваким издањем које му повјере. Наглашавамо његове антологијске, полемичке и теоретске књиге, те врло значајан опус за најмлађе читаоце - пише у саопштењу жирија.

Вуковић, иза којег стоји 12 књига поезије за одрасле и четири књиге за младе, те бројне збирке огледа и есеја о књижевности, каже да је ова награда пронашала њега, иако он сам бјежи од свијета у магију ријечи.

- Као неко ко је заувијек обузет ријечима, ја ни поводом вијести да ми је припала награда “Пелагићев рунолист” не могу да се не поиграм ријечима и њиховом етимологијом. Рунолист зову и “лављим шапама”, а ја сам објавио књигу “Лавље риме”, гдје сам написао да сам омађијан унутрашњим или лављим римама. Ово говорим у контексту да нисам већ неко вријеме објављивао ништа, да сам се мало одстранио од свијета, а да ме је Пелагићева награда пронашла и обасјала својим свјетлом  - рекао је он.

Награда би требало да буде додијељена у оквиру “Кочићевог збора”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана