Nagrada “Pelagićev runolist” Mirku Vukoviću: Priznanje koje je pronašlo pisca

B. P.
Nagrada “Pelagićev runolist” Mirku Vukoviću: Priznanje koje je pronašlo pisca

BANjALUKA - Nagrada “Pelagićev runolist” za 2021. godinu dodijeljena je banjalučkom književniku Mirku Vukoviću.

Odluku o priznanju, koje dodjeljuje književna zajednica “Vaso Pelagić”, donio je žiri u sastavu Ranko Preradović, predsjednik i članovi žirija Novica Telebak i Duško Ž. Popović, koji su istakli Vukovićev književni i polemički doprinos kulturnoj sceni Republike Srpske.

- Ugledni književni stvaralac, prvenstveno pjesnik, ali i teoretičar i kritičar, marljivo je za dosta kratko vrijeme ostvario zavidan stvaralački opus. Istovremeno, kao likovni stvaralac, zdušno se brine o grafičkom izgledu knjiga, bdijući nad svakim izdanjem koje mu povjere. Naglašavamo njegove antologijske, polemičke i teoretske knjige, te vrlo značajan opus za najmlađe čitaoce - piše u saopštenju žirija.

Vuković, iza kojeg stoji 12 knjiga poezije za odrasle i četiri knjige za mlade, te brojne zbirke ogleda i eseja o književnosti, kaže da je ova nagrada pronašala njega, iako on sam bježi od svijeta u magiju riječi.

- Kao neko ko je zauvijek obuzet riječima, ja ni povodom vijesti da mi je pripala nagrada “Pelagićev runolist” ne mogu da se ne poigram riječima i njihovom etimologijom. Runolist zovu i “lavljim šapama”, a ja sam objavio knjigu “Lavlje rime”, gdje sam napisao da sam omađijan unutrašnjim ili lavljim rimama. Ovo govorim u kontekstu da nisam već neko vrijeme objavljivao ništa, da sam se malo odstranio od svijeta, a da me je Pelagićeva nagrada pronašla i obasjala svojim svjetlom  - rekao je on.

Nagrada bi trebalo da bude dodijeljena u okviru “Kočićevog zbora”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana