Награда Мирослав Антић уручена пjеснику Селимиру Радуловићу

Танјуг
Foto: РТ Војводина

НОВИ САД - Пјеснику Селимиру Радуловићу данас је уручена награда “Мирослав Антић” на свечаности у Градској кући, саопштио је Културни центар Нови Сад (КЦНС).

Радуловић је награђен за 2023. годину за пјесничку збирку “Запис на стубу, јерусалимском”, а присутнима је рекао да је за њега част што им се обраћа поводом уручења “награде која носи име по вечитом дечаку српског песништва”. 

Навевши да се “данас сећамо изузетног песника” Антића (1932-1986), Радуловић је додао да је “нежним гласом вечитог дечака сместио сву љубав земаљску у 'Плави чуперак', који наставља да мангупски лепрша умршен међу хиљаде младих људи”. 

“Славећи данас и овде Мику Антића, ми славимо песништво и песника”, поручио је Радуловић.

Жири на челу са предсједником Мирославом Алексићем је оцијенио да Радуловићева поезија “не припада свету заснованом искључиво на Еуклидовој геометрији, нити је омеђена  епистемолошким оквирима рационалистичког света - гносеолошки гледана, она је потпуно хришћанска”.

“Радост уместо нихилизма, човекова победа уместо пораза, то чини основну супстанцу ове књиге. Зато она заслужује и угледну награду која носи име песника Мирослава Антића”, образложио је Алексић.

Директор КЦНС Бојан Панаотовић је позвао све да прочитају “Запис на стубу, јерусалимском”, јер “после ње неће остати исти”. 

“Понеки атеиста можда ће се окренути ка богољубљу, понеки верник можда ће схватити да је слаб у својим молитвама, а многи ће пожелети да се утврде у вери, у најширем смислу. Због тога је ова збирка уметничко дело од изузетне важности”, нагласио је Панаотовић.

Прије додјеле делегације Града Новог Сада и чланова Одбора манифестације “Антићеви дани” полажили су венце на Антићев гроб и посетили споменик у Дунавском парку, саопштио је КЦНС.

Свечаност у Градској кући отворио је градоначелник Новог Сада и председник Организационог одбора “Антићевих дана” Милан Ђурић, саопштио је КЦНС.

Ђурић је подсјетио да Нови Сад дугује изузетну захвалност духовном оцу манифестације Драшку Ређепу (1935-2019), као и некадашњем предсједнику Скупштине Града Зорану Вучевићу (1939-2021) на чију је иницијативу и установљена.

“Нови Сад је поносан на непоновљивог Мику који је снажно утиснуо свој печат у историју града, а ми неговањем ове манифестације показујемо властити однос према Антићевом стваралаштву”, истакао је Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана