Nagrada Miroslav Antić uručena pjesniku Selimiru Raduloviću

Tanjug
Foto: RT Vojvodina

NOVI SAD - Pjesniku Selimiru Raduloviću danas je uručena nagrada “Miroslav Antić” na svečanosti u Gradskoj kući, saopštio je Kulturni centar Novi Sad (KCNS).

Radulović je nagrađen za 2023. godinu za pjesničku zbirku “Zapis na stubu, jerusalimskom”, a prisutnima je rekao da je za njega čast što im se obraća povodom uručenja “nagrade koja nosi ime po večitom dečaku srpskog pesništva”. 

Navevši da se “danas sećamo izuzetnog pesnika” Antića (1932-1986), Radulović je dodao da je “nežnim glasom večitog dečaka smestio svu ljubav zemaljsku u 'Plavi čuperak', koji nastavlja da mangupski leprša umršen među hiljade mladih ljudi”. 

“Slaveći danas i ovde Miku Antića, mi slavimo pesništvo i pesnika”, poručio je Radulović.

Žiri na čelu sa predsjednikom Miroslavom Aleksićem je ocijenio da Radulovićeva poezija “ne pripada svetu zasnovanom isključivo na Euklidovoj geometriji, niti je omeđena  epistemološkim okvirima racionalističkog sveta - gnoseološki gledana, ona je potpuno hrišćanska”.

“Radost umesto nihilizma, čovekova pobeda umesto poraza, to čini osnovnu supstancu ove knjige. Zato ona zaslužuje i uglednu nagradu koja nosi ime pesnika Miroslava Antića”, obrazložio je Aleksić.

Direktor KCNS Bojan Panaotović je pozvao sve da pročitaju “Zapis na stubu, jerusalimskom”, jer “posle nje neće ostati isti”. 

“Poneki ateista možda će se okrenuti ka bogoljublju, poneki vernik možda će shvatiti da je slab u svojim molitvama, a mnogi će poželeti da se utvrde u veri, u najširem smislu. Zbog toga je ova zbirka umetničko delo od izuzetne važnosti”, naglasio je Panaotović.

Prije dodjele delegacije Grada Novog Sada i članova Odbora manifestacije “Antićevi dani” polažili su vence na Antićev grob i posetili spomenik u Dunavskom parku, saopštio je KCNS.

Svečanost u Gradskoj kući otvorio je gradonačelnik Novog Sada i predsednik Organizacionog odbora “Antićevih dana” Milan Đurić, saopštio je KCNS.

Đurić je podsjetio da Novi Sad duguje izuzetnu zahvalnost duhovnom ocu manifestacije Drašku Ređepu (1935-2019), kao i nekadašnjem predsjedniku Skupštine Grada Zoranu Vučeviću (1939-2021) na čiju je inicijativu i ustanovljena.

“Novi Sad je ponosan na neponovljivog Miku koji je snažno utisnuo svoj pečat u istoriju grada, a mi negovanjem ove manifestacije pokazujemo vlastiti odnos prema Antićevom stvaralaštvu”, istakao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana