Награда “Бранковог кола” пјеснику Будимиру Дубаку

Данко Кузмановић
Награда “Бранковог кола” пјеснику Будимиру Дубаку

Нови Сад - Српски књижевник из Црне Горе Будимир Дубак добитник је овогодишње међународне књижевне награде “Бранко Радичевић”, коју додјељује културна институција “Бранково коло” за своје поетско дјело.

Жири “Бранковог кола” одлуку о додјели награде донио је једногласно. Жири је радио у саставу предсједник Ненад Грујичић и чланови Валентина Милачић и Мићо Савановић.

- Поезија Дубака је од оне стилско-језичке ковине и особености, које су засноване на филигранском свођењу слика у призоре снажне имагинације и богате лексике. Поред песама са претрагама интимног бића и васпостављања његове душевне позиције у свету, на тематском плану Дубакове поезије превладава духовна лепеза мотива и предложака из српске историје и косовског мита, хришћанског и православног миљеа - наведено је у образложењу жирија за додјелу награде.

У образложењу се додаје и то да је Дубаку, његовим поетским и прозним дјелом пошло за руком оно што није Бранку Радичевићу, чије име награда носи.

- Оно што Радичевић као своју највећу жељу и амбицију није стигао за краткога живота да испуни, да посети фатално Косово поље и напише епос о легендарној бици, то је Дубак у својим књигама успео - речено је у образложењу.

Међу досадашњим добитницима међународне награде “Бранко Радичевић” су истакнути пјесници и писци из свијета Вјачеслав Купријанов из Русије, Филип Танселен из Француске, Насо Вајена из Грчке као и Никита Данилов из Румуније.

Ту су још и енглеска пјесникиња Керол Ен Дафи, руски пјесник Валериј Латињин, румунски Славомир Гвозденовић, јерменски књижевник Бабкен Симоњан, као и Петар Милошевић из Мађарске, Енес Кишевић из Хрватске, Јирген Израел из Њемачке и руска пјесникиња Олга Мартинова.

Међународна награда “Бранко Радичевић” биће уручена Дубаку 16. септембра у Сремским Карловцима током свечаног затварања 48. “Бранковог кола” у Карловачкој гимназији.

Овогодишње 48. “Бранково коло” трајаће од 6. до 16. септембра у знаку 195. година од рођења Бранка Радичевића, а програм ће се одвијати у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

Бранко Радичевић (1824-1853), један је од највећих српских пјесника европског лирског романтизма 19. вијека. За кратког живота написао је свега педесет четири лирске и седам епских пјесама, два одломка епских пјесама, двадесет осам писама и један одговор на критику.

О аутору

Будимир Дубак рођен је 25. фебруара 1952. године у Андријевици. Студирао југословенску и општу књижевност у Београду. У Подгорици је био је уредник “Омладинског покрета” и књижевне ревије “Овдје”. Објавио је двадесет три књиге разноврсних жанрова: поезија, приповијетке, романи, драме, есеји и критике. Дјела су му преведена на више свјетских језика. Добитник је значајних награда и признања: “Марко Миљанов”, “Лаза Костић”, “Петар Кочић”, “Кондир Косовке девојке”, “Печат Херцега Шћепана”, “Универзитетска ријеч”, “Светосавско благодарје”, “Миодраг Чупић” и “Видовданска повеља”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана