Nagrada “Brankovog kola” pjesniku Budimiru Dubaku

Danko Kuzmanović
Nagrada “Brankovog kola” pjesniku Budimiru Dubaku

Novi Sad - Srpski književnik iz Crne Gore Budimir Dubak dobitnik je ovogodišnje međunarodne književne nagrade “Branko Radičević”, koju dodjeljuje kulturna institucija “Brankovo kolo” za svoje poetsko djelo.

Žiri “Brankovog kola” odluku o dodjeli nagrade donio je jednoglasno. Žiri je radio u sastavu predsjednik Nenad Grujičić i članovi Valentina Milačić i Mićo Savanović.

- Poezija Dubaka je od one stilsko-jezičke kovine i osobenosti, koje su zasnovane na filigranskom svođenju slika u prizore snažne imaginacije i bogate leksike. Pored pesama sa pretragama intimnog bića i vaspostavljanja njegove duševne pozicije u svetu, na tematskom planu Dubakove poezije prevladava duhovna lepeza motiva i predložaka iz srpske istorije i kosovskog mita, hrišćanskog i pravoslavnog miljea - navedeno je u obrazloženju žirija za dodjelu nagrade.

U obrazloženju se dodaje i to da je Dubaku, njegovim poetskim i proznim djelom pošlo za rukom ono što nije Branku Radičeviću, čije ime nagrada nosi.

- Ono što Radičević kao svoju najveću želju i ambiciju nije stigao za kratkoga života da ispuni, da poseti fatalno Kosovo polje i napiše epos o legendarnoj bici, to je Dubak u svojim knjigama uspeo - rečeno je u obrazloženju.

Među dosadašnjim dobitnicima međunarodne nagrade “Branko Radičević” su istaknuti pjesnici i pisci iz svijeta Vjačeslav Kuprijanov iz Rusije, Filip Tanselen iz Francuske, Naso Vajena iz Grčke kao i Nikita Danilov iz Rumunije.

Tu su još i engleska pjesnikinja Kerol En Dafi, ruski pjesnik Valerij Latinjin, rumunski Slavomir Gvozdenović, jermenski književnik Babken Simonjan, kao i Petar Milošević iz Mađarske, Enes Kišević iz Hrvatske, Jirgen Izrael iz Njemačke i ruska pjesnikinja Olga Martinova.

Međunarodna nagrada “Branko Radičević” biće uručena Dubaku 16. septembra u Sremskim Karlovcima tokom svečanog zatvaranja 48. “Brankovog kola” u Karlovačkoj gimnaziji.

Ovogodišnje 48. “Brankovo kolo” trajaće od 6. do 16. septembra u znaku 195. godina od rođenja Branka Radičevića, a program će se odvijati u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Branko Radičević (1824-1853), jedan je od najvećih srpskih pjesnika evropskog lirskog romantizma 19. vijeka. Za kratkog života napisao je svega pedeset četiri lirske i sedam epskih pjesama, dva odlomka epskih pjesama, dvadeset osam pisama i jedan odgovor na kritiku.

O autoru

Budimir Dubak rođen je 25. februara 1952. godine u Andrijevici. Studirao jugoslovensku i opštu književnost u Beogradu. U Podgorici je bio je urednik “Omladinskog pokreta” i književne revije “Ovdje”. Objavio je dvadeset tri knjige raznovrsnih žanrova: poezija, pripovijetke, romani, drame, eseji i kritike. Djela su mu prevedena na više svjetskih jezika. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja: “Marko Miljanov”, “Laza Kostić”, “Petar Kočić”, “Kondir Kosovke devojke”, “Pečat Hercega Šćepana”, “Univerzitetska riječ”, “Svetosavsko blagodarje”, “Miodrag Čupić” i “Vidovdanska povelja”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana