На регионалном конкурсу у Бањалуци одабрано 15 бајки и басни за дјецу

Танјуг
Foto: Невид театар

БАЊА ЛУКА- Изабрано је најбољих 15 бајки и басни за дјецу на јавном регионалном конкурсу у оквиру пројекта „Образовање кроз игру" Невид тетра из Бања Луке међу чак 368 прича пристиглих из 110 градова Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе, јавили су организатори из овог театра.

Жири у саставу Александра Чворовић и умјетници из Невид театра изабрао је најбоље бајке и басне за децу на тему културних различитости.

Невид театар из Бањалуке у партнерству са Удружењем драмских уметника Србије кроз заједнички регионални пројекат УН-а „Дијалог за будућност" покренуо је овај пројекат, и ове године су се одлучили да одаберу 15, а не планираних 10 дјела, уз повећање наградног фонда за најбоље ауторе.

Изабране су следеће бајке и басне: „Басна о пчели и пужу", Муриса Жигоње из Витеза (Босна и Херцеговина), „Кенгурова жеља" Катарине Крстајић из Београда, „Црна Овца" Тамаре Сенић из Подгорице, „Црвенка на Пасијем брду", Ивоне Момировић из Београда, „Легенда о Јетију" Дубравка Бобана (Сарајево), „Праскозорје Сумрака" Милоша Петковића (Ниш), „Чудесни печурак" Дубравке Вујиновић (Требиње), „Господар висина и неухватљиви ронилац" Александра Теокаревића (Београд).

Лауреати су такође и - „Зли Прах и млади вјетар Спаљенко" Биљане Обрадовић из Бијелог Поља (Црна Гора), „Гђе јежић спава" Милице Константиновић Станојевић из Сремске Митровице, „Бајка са Острва вјечног прољећа" Игора Вучка (Сарајево), „ечак Неил открива љепоте различитости", Ћере Имшировић (Зеница), „Чуда се добрим ђелима стварају - Како су Дан и Јутра поправили злог чаробњака" Џените Хрњичић (Сарајево), „Како је мала извиђачка дружина пронашла срећу", две ауторке Тее Катице и Амиле Маслеше / Сцоут Систерс БХ из Мостара и „Принцеза и светионичар" Данијеле Лазендић из Бања Луке.

„Наша жеља је да изабране приче деци пренесу дубоке и племените поруке о различитим културама, поштовању других и другачијих, сузбијању предрасуда, ширењу добрих намера и толеранције", истакла је књижевница из Бања Луке и члан жирија Александра Чворовић.

"У великом броју неадекватних садржаја, којима је изложена осетљива дечја психа, пробали смо изабраним бајкама и баснама да понудимо острво доброте и топлине, да посејемо плодно семе које рађа емпатију и све највише људске вредности, јер сматрамо да је савременом детету неопходна таква врста васпитања и усмерења.

Надамо се да ће књиге бити успешан колаж прича 16 надарених људи, које је срећно повезала хумана идеја да деци приближе културне различитости", закључила је Чворовић.

Најбољи аутори и ауторке поделиће наградни фонд у износу од 4.500,00 КМ, где ће свака од 15 изабраних прича примити новчани износ од 300 КМ, а на основу изабраних бајки или басни, Невид театар ће штампати илустровану књигу, објавити аудио-књигу и посебну верзију аудио-књиге за децу са потешкоћама у развоју.

Ради образовања позоришне публике овај театар ће креирати анимирани мултимедијални позоришни бонтон, а у фебруару и марту 2021. године одиграће интерактивну представу за децу и одрасле „Принцеза Златка у краљевству боја" и реализовати 20 драмских радионица у 10 градова Србије: Ужицу, Шапцу, Зрењанину, Крагујевцу, Суботици, Смедереву, Београду, Новом Саду, Сомбору и Вршцу.

Пројекат финансирају Град Бања Лука и Министарство просвете и културе Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана